"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendkrachten bij Scania krijgen 10% extra salaris per 1 januari 2017


Alle 600 uitzendkrachten bij truckfabrikant Scania Production in Zwolle gaan er ongeveer 10% op vooruit per 1 januari 2017. Dit is bijna een maandsalaris per jaar extra.

Ook bouwen ze pensioen op vanaf hun eerste werkdag. Een gedeelte van deze hogere beloning spaart de uitzendkracht in een pluspensioenregeling. Dat staat in een convenant van FNV met werkgever Scania.

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Metaal: ‘Zowel Scania als de FNV zijn blij met dit fantastische resultaat. Dit is de uitkomst van twee jaar overleg met elkaar om de verschillen in beloning tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers te verkleinen.’

In 2015 bleek uit onderzoek van Handhaving & Naleving van de FNV dat de verschillen in beloning tussen de Randstad-uitzendkrachten bij Scania Zwolle te groot waren, meldt FNV. ‘Het ging om een beloningsverschil van 14 tot 20%, waarbij 10% verschil de toegestane marge is volgens de geldende cao Metalektro.’

Pensioen voor uitzendkrachten
Een andere afspraak in het convenant ging over de pensioenen voor uitzendkrachten. ‘Heel erg uniek is dat er nu pensioen wordt geregeld voor de uitzendkrachten vanaf dag 1. Voorheen was dit pas na anderhalf jaar,’ aldus FNV-vakbondskaderlid Gerrit Knol.

Bron: FNV, 10 maart 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.