"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV maakt zich sterk voor uitzendkrachten tijdens cao-onderhandelingen


Vandaag starten de cao-onderhandelingen tussen FNV Flex en de werkgeversverenigingen in de uitzendbranche.

De FNV zet in op een eerlijk loon en meer zekerheid voor uitzendkrachten. Onder de cao vallen ongeveer 770.000 uitzendkrachten.

Weg van de minste weerstand
“Uitzendbureaus en opdrachtgevers kiezen steeds vaker de weg van de minste weerstand en de laagste kosten”, zegt Erik Pentenga, sectorbestuurder van FNV Flex. “En de uitzendkrachten trekken aan het kortste eind. Dat zien we terug in de beloning, de duur van het werk maar ook in scholing en sociale zekerheid. Maar uitzendkrachten verdienen beter dan dat.”

Geen garantie op vastigheid
Volgens Pentenga werken veel uitzendkrachten op dit moment zonder enige garantie op vastigheid. “Het aantal uitzendkrachten dat conform de cao-afspraken doorstroomt naar een vaste baan is namelijk op één hand te tellen”, aldus de sectorbestuurder. Pentenga ziet opdrachtgevers en uitzendwerkgevers als de verantwoordelijken voor de ‘doorgeschoten’ flexibilisering. “Wij willen een cao afspreken die uitzendkrachten meer zekerheid over loon en werk biedt.”

Bron: FNV, 9 maart 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.