"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Duitse werknemer mag salaris collega opvragen

De Bondsdag heeft na maanden overleg een wet aangenomen die werknemers de mogelijkheid geeft inzage te krijgen in het salaris van hun collega’s.

De minister voor familiezaken, Manuela Schwesig, wil met de wet bereiken dat vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde loon krijgen als mannen.

Hoger salaris eisen
Vanaf 1 juni zijn werkgevers verplicht inzage in de salarissen van collega’s te geven. Een werknemer krijgt het recht te weten volgens welke criteria zijn werkgever zijn prestaties beoordeelt. Bij grote verschillen met collega’s, mag de werknemer een klacht indienen en een hoger salaris eisen. Controlemechanismen moeten erop toezien dat bedrijven zich hieraan houden. De wet geldt alleen voor bedrijven met meer dan 500 werknemers.

Veel steun
De oppositie omschrijft de wet als ‘alibipolitiek’, en vindt dat er meer rechten moeten komen die klagende werknemers beschermen. Uit een onderzoek van het ministerie voor familiezaken blijkt dat 70% van de Duitse bevolking de wet steunt.

Kleine bedrijven klagen dat de wet hen opzadelt met extra administratieve rompslomp. De bedrijvenkoepel Handwerkskammern voorziet dat de nieuwe wet tot scheven blikken tussen werknemers zal leiden.

Bron: FD en Bondsdag, 30 maart 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.