"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZP Facts – zelfstandigheid over de grens

ZP Facts houdt de stand van flexibel werkend Nederland in de gaten. Vast onderdeel van ZP Facts is de ZP Index.

Waar de index aan het einde van het tweede kwartaal afsloot op 112 punten, steeg de index in juli naar 118 en sloot hier in september ook mee af. De score is te verklaren door twee factoren; in de maanden juli en augustus steeg de index door een toename in het aantal opdrachten en in september was er een groei in het aantal professionals.

In deze editie van ZP Facts aandacht voor de ZP’ers buiten onze landsgrenzen. Hoe ziet de zelfstandigenmarkt er bijvoorbeeld in Duitsland of Italië uit?

Schijnzelfstandigheid over de grens
Ondanks dat de focus van deze ZP Facts niet op schijnzelfstandigheid ligt, zien we in de verdieping dat dit onderwerp ook in andere landen stof heeft doen opwaaien. Zo blijkt in Duitsland dat in 1980 het aantal zelfstandigen groeit door een afname in arbeidsonzekerheid, wat een discussie heeft doen oplaaien over over scheinselbständigkeit (schijnzelfstandigheid). Ook introduceert het Verenigd Koninkrijk rond 2000 een soort Wet DBA in de bouwsector nadat in de jaren 90 een enorme toename was in schijnzelfstandigheid. In de volgende editie van ZP Facts gaan we dieper in op dit onderwerp en kijken we wat we kunnen leren van andere Europese landen op het gebied van schijnzelfstandigheid.

Het volledige rapport van ZP Facts is kosteloos te downloaden op www.zpfacts.nl.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.