"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

VVD en PvdA sterk verdeeld over oplossing Wet DBA

De Tweede Kamer wil niet wachten op een nieuw kabinet om meer duidelijkheid te scheppen over de status van zzp’ers.

Donderdag 8 december spreken partijen in een debat met minister Asscher van Sociale zaken en staatssecretaris Eric Wiebes over een oplossing voor de onduidelijkheid in de markt over risico’s voor opdrachtgevers.

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de oplossingsrichting.

De PvdA staat achter de aanbevelingen van Gerrard Boot, de leider van de onderzoekscommissie naar de werkwijze met de modelovereenkomsten. ‘Dat geeft dezelfde zekerheid als de VAR, zonder de kern aan te tasten van de Wet DBA, namelijk dat opdrachtgevers voortaan zelf aansprakelijk zijn voor schijnconstructies’, aldus Mei-Li Vos (PvdA)

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil een veilige zone voor zzp’ers en hun opdrachtgevers, als zij aan de voorwaarden van Boot voldoen.

De VVD is tegen de criteria van Gerrard Boot. VVD Kamerlid Eric Ziengs vindt dat het probleem bij het arbeidsrecht ligt. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet volgens hem aangeven welke volgende stappen hij nu wil zetten.

Volgens Steven van Weyenberg (D66) neemt Boot het werknemerschap teveel als vertrekpunt. De zzp’er moet een eigen status krijgen, vindt hij. De ChristenUnie wil de VAR terug en een meldpunt voor schijnconstructies en gerichte handhaving tot er een arbeidsrechtelijke oplossing is.

Bron: FD, 8 december 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.