"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Twee transporteurs uit Emmen verdacht van schijnconstructies

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij twee transportbedrijven in Emmen een handhavingsactie gehouden. De ondernemingen worden verdacht van het werken via schijnconstructies.

Ze hebben op papier vestigingen in Polen, Moldavië of Tsjechië. Het beeld bestaat dat ze de bedrijfsvoering echter vanuit Nederland doen. De inspectie heeft diverse chauffeurs en werknemers bevraagd over de werkwijze van de ondernemingen. Ook is bedrijfsadministratie meegenomen voor nader onderzoek.

Boeterapport en proces-verbaal
Als schijnconstructies kunnen worden aangetoond, vraagt de ILT aan inspectiediensten in de landen van vestiging om nadere maatregelen te treffen. In eigen land maakt de ILT voor schijnconstructies boeterapporten en processen-verbaal op. De ingenomen administratie wordt gedeeld met de Inspectie SZW en de Belastingdienst.

De ILT vermoedt dat één bedrijf ook de cabotageregels heeft overtreden. Europese vervoerders mogen slechts beperkt goederen vervoeren binnen een andere EU-lidstaat.

60% niet in orde
Dit jaar zijn 50 transportbedrijven onderzocht. Bij 60% van de onderzochte bedrijven stelden de inspectiediensten dit jaar schijnconstructies en/of overige misstanden vast. De komende tijd zullen meer bedrijven onverwacht worden gecontroleerd.

Bron: ILT, 17 december 2016

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.