"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP’er laat belastingvoordeel onbenut

Zzp’ers geven  aan weinig te weten over de diverse pensioenoplossingen. Ze laten hierdoor ongemerkt honderden tot duizenden euro’s aan belastingvoordeel liggen.

Dit komt naar voren uit onderzoek van ZZP Pensioen onder ruim 200 zzp’ers.

Zzp’ers maken nauwelijks gebruik van de fiscale regeling die sparen voor pensioen aantrekkelijk maakt. Deze regeling is al aantrekkelijk vanaf een inkomen van €1.000,- per maand. Ruim 70 procent van de zzp’ers is hier echter niet van op de hoogte.

Belastingvoordeel onbenut
Slechts 29 procent maakt gebruik van de zogenaamde jaarruimteregeling; het jaarlijks inzetten van een bedrag voor extra pensioenopbouw. Maarten Post, Stichting ZZP Pensioen: “De gemiddelde zzp’er verdient € 38.000,- per jaar. Dan gaat het om een jaarlijks belastingvoordeel van circa €1.450,-. We roepen alle zzp’ers dan ook op om hun jaarruimte te berekenen en daar vervolgens gebruik van te maken.”

Jaarruimte berekenen
Op de website van ZZP Pensioen kunnen zelfstandigen in enkele minuten hun jaarruimte berekenen met de rekentool. Anders dan bij traditionele pensioenproducten kan een ondernemer zelf kiezen hoeveel hij op welk moment inlegt. Er is dus geen verplichte maandelijkse inleg.

ZZP Pensioen
ZZP Pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP) en Loyalis. Deze vier ZZP-organisaties hebben zich verenigd in Stichting ZZP Pensioen die tot doel heeft de pensioenopbouw door en voor ZZP’ers te stimuleren.

Bron: zzppensioen.nl, 3 november 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.