"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werken in logistiek – Code Gezond & Veilig Magazijn

Tijdens het event Trends in Warehousing van EVO is de Code Gezond & Veilig Magazijn geïntroduceerd.

Naast procedures en normeringen is juist een verandering én een verankering in cultuur, gedrag en arbeidsrelatie noodzakelijk om gezonder en veiliger te werken in een magazijn. Reden genoeg om een Code op te stellen die als leidraad dient voor logistiek dienstverleners om hun manier van leidinggeven daarop aan te passen.

Organisatiecultuur, communicatie en gedrag zijn bepalend voor een (integrale) veiligheidscultuur in het magazijn. Meer dan middelen, maatregelen en regelgeving: die zijn zinloos als ze niet worden omgezet in houding en gedrag. Een organisatiecultuur die voorkomt uit duidelijke kernwaarden én waarbij het goede voorbeeld wordt gegeven, is hiervoor het fundament.

Medeauteur van de Code Gezond & Veilig Magazijn Steven Gudde, manager marketing, ontwikkeling en innovatie bij Olympia Uitzendbureau: ‘In de praktijk zie je dat logistiek dienstverleners keurig hun HSE-procedures op orde hebben en hun medewerkers trainingen aanbieden om veiliger, gezonder en milieubewuster te werken. Maar alle middelen en procedures stellen niets voor als er niets met het gedrag van zowel vaste als flexibele medewerkers wordt gedaan. Om tot een veiligheidscultuur te komen, moeten managers/leidinggevenden het goede voorbeeld geven. Maar ook de wijze waarop de arbeidsrelatie en de omgang met medewerkers is ingericht, is cruciaal om veiliger en gezonder te werken.’

Bron: EVO, 13 september 2016 en Olympia

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.