"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Generatie Y en Z hecht minder aan vast contract

Generatie Y en Z hechten weinig waarde aan vast contract

Al een tijdje is Nederland internationaal gezien koploper als het gaat om flexibele arbeid. Steeds meer vaste dienstverbanden maken plaats voor flexibele dienstverbanden en bedrijven beginnen langzaamaan met concrete acties en voorbereidingen. Hoogopgeleiden uit generatie Y (1981 tot 1995) en Z (1995 en later) kiezen er steeds vaker voor om als zelfstandig professional (zp’er) aan de slag te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van sourcingpartner FastFlex onder ruim 1.700 zp’ers.

Technologische revolutie
Deze nieuwe generatie stelt andere eisen aan werk. Ze hechten minder waarde aan het soort contract, maar juist meer aan de inhoud van de werkzaamheden die zij uitvoeren. De tijd dat je een baan voor het leven had, is voorbij. Dit heeft verschillende oorzaken. We leven in een snelle maatschappij waarbij we de hele tijd geprikkeld willen worden met nieuwe uitdagingen, ook op werkgebied. Deze nieuwe generatie is opgegroeid met social media en online video. Ook is de maatschappij veranderd, waardoor de lat steeds hoger is komen te liggen. De eisen die deze nieuwe generaties aan werk stellen, zijn anders. Ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden en een goede balans tussen werk en privé worden als belangrijk gezien. Toch zit ook een keerzijde aan deze revolutie. De nieuwe generatie ‘wants it all’, waardoor ze niet snel tevreden zijn en steeds hogere verwachtingen krijgen. Het is voor bedrijven een grote uitdaging om getalenteerde werknemers uit deze generatie te vinden en te behouden.

Eigen baas, eigen invulling werkzaamheden
Een andere reden waarom deze jonge generatie minder waarde hecht aan een vast contract is omdat ze zelf graag invulling willen geven aan hun werkzaamheden. Dit betekent niet dat ze niet op zoek zijn naar zekerheden. Zij vinden dit echter niet meer in het vaste contract en de zekerheden die daarbij horen. Ze willen niet afhankelijk zijn van derden die vertellen wat ze moeten doen. Deze jonge generatie is een stuk individueler dan de andere generaties en neemt graag het heft in eigen handen. Vrijheid (generatie Z 70% en generatie Y 77%) en flexibiliteit (generatie Z 74% en generatie Y 71%) is deze generatie veel waard.

Zp’ers ervaren minder werkdruk
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO en het CBS blijkt dat zp’ers minder werkdruk ervaren dan mensen met een vast dienstverband. Dit komt mede door de onafhankelijkheid waar zp’ers mee te maken hebben. Zij ervaren veel meer vrijheid en flexibiliteit in de invulling van hun werkzaamheden. Dit zorgt er eveneens voor dat ze over het algemeen ook gevarieerder werk verrichten dan mensen met een vast contract.

Het zp-schap wordt steeds meer de norm. Organisaties zien vaker de strategische waarde van flexibel personeel in. Zp’ers dragen bij aan innovatie en veranderingen binnen bedrijven en dat is anno 2016 geen verkeerde ontwikkeling.

Niels Huisman, FastFlex

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.