"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ABN AMRO: opmars ZZP zet door ondanks nieuwe regelgeving

Het aantal ZZP’ers blijft toenemen, ondanks nieuwe, ‘stuitende’ wetgeving voor zelfstandigen.

Dat meldt ABN AMRO in haar ZZP-update juni.

ABN AMRO somt de reden voor de opmars van zelfstandigen op:

  1. Sectoren als dienstverlening, ICT en gezondheidszorg worden in de Nederlandse economie steeds belangrijker, waardoor de werkgelegenheid relatief meer toeneemt en het aantal zzp’ers stijgt;
  2. Door de digitalisering is het veel eenvoudiger geworden om als zzp’er te werken, met name in dienstverlenende beroepen;
  3. De overheid heeft geholpen door vanaf het jaar 2000 fiscale regelgeving op te stellen die het aantrekkelijk maakt om als zzp’er aan de slag te gaan.

Invloed conjunctuur op ZZP
In Nederland lijkt het positieve effect van een hoogconjunctuur de overhand te hebben, stelt ABN AMRO. Hoe sterker de economie groeit, hoe meer zzp’ers.

ABN AMRO noemt de bouwsector als voorbeeld. De theorie was dat er tijdens de crisis veel zzp’ers bij zijn gekomen, doordat bouwbedrijven massaal hun werknemers ontsloegen. Kijkend naar de cijfers in de bouw was de sterkste groei echter te zien in de periode 2004-2008 (jaren van sterke groei in de bouw).

cbs bouw

Wet DBA
Tot slot wordt de nieuwe wet DBA toegelicht. Volgens ABN AMRO zorgt de wet voor onzekerheid, wat de groei van het aantal zzp’ers op korte termijn kan stuiten.

Bron: ABN AMRO, 28 juni 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.