"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

50+ werk via een uitzendbureau – tips

Werkzoekende 50-plussers – fit for the job!

50-plus? Werk via een uitzendbureau is de nieuwe werkelijkheid!

‘Zoek elkaar zo snel mogelijk op’, adviseert Aaltje Vincent, loopbaancoach en jobmarketeer.

ABU en NBBU hebben zich achter het initiatief ‘Open voor 50-plus’ geschaard, wat gedragen wordt door MKB-Nederland en UWV.

Beide uitzendbrancheorganisaties roepen uitzenders op om voor elke baan tenminste 1 werkzoekende 50-plusser aan te bieden aan opdrachtgevers. Eén op de vijf ouderen heeft nu een uitzendbaan naast de uitkering. Lees meer

Randstad ondersteunt 50-plussers om ‘fit te zijn voor de job’, via de campagne +Power, lees meer
John de Wolf – ambassadeur werk voor 50-plussers – zet zich als boegbeeld in namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Belangrijk is een open blik, inlevingsvermogen en bereidheid tot samenwerking.

Beeldvorming ombuigen
“Mensen die 10 tot 20 jaar niet hebben gesolliciteerd en dan vanuit een sociaal plan of vanuit de WW of de bijstand weer moeten solliciteren, zijn geneigd om te roepen: ‘Het uitzendbureau doet niets voor mij.’ Ze leven in een vage herinnering aan vroeger, toen ze zich bij de medewerker met een kop koffie konden aanmelden en hun gegevens in een kaartsysteem werden ingevoerd. Nu de bemiddeling steeds vaker online plaats vindt, wordt er minder tijd gemaakt voor een geduldige face-to-face begeleiding van werkzoekenden. ‘Houd onze site in de gaten’ is meestal het advies.”

Tijd erin steken
“In de uitzendbranche draait het om snelheid van handelen. Toch is het zinvol tijd te nemen voor mensen vanuit zakelijke motieven. Mensen hoeven niet persé naar de uitzendvestiging te komen, via Skype kun je ook kennismaken met elkaar.”

Stereotypen overboord
Waarom is investering in tijd en aandacht vanuit beide perspectieven waardevol?

Hoe kijkt een 50-plus werkzoekende naar een intercedente?
“Die denkt: ‘Zit daar weer zo’n jong wijfie. Wat weet die er nu van wat ik kan?’
Mijn advies: ‘Verplaats je in haar situatie. Help haar om jou te kunnen verkopen bij de opdrachtgevers.’”

Hoe kijkt een intercedent naar een 50-plus werkzoekende?
“Die denkt: ‘Heb ik weer zo’n senior met een onmogelijk opgemaakt cv en een uitstraling van ‘ik heb een groot probleem’ die niet meer aan de bak komt. Hij/zij zal best wat kunnen, maar ik moet van mijn leidinggevende op mijn targets letten. Hier serieus tijd in steken levert mij niets op.’”
“Mijn advies: zet je vooroordeel aan de kant. Pak het liever grondig aan. Tik zelf het cv over en zorg dat je op basis van een gesprek de beste vaardigheden van die kandidaat boven water haalt. Op die manier kun je onverwacht omzet halen uit zijn of haar bemiddeling. Mensen kunnen altijd meer dan jij en zij zelf ook denken.
Bovendien: wie zegt dat je lief moet zijn? Je mag iemand best confronteren met de realiteit. Je zou kunnen zeggen: zoals u nu overkomt, kan ik u nog niet succesvol voorstellen aan de hr-medewerker van het bedrijf waar ik u misschien zou kunnen plaatsen. Wilt u van mij tips zodat u daar wel kans op maakt? Want ik gun u graag een baan.’”

Ouderen en uitzendwerk – geen liefde op het eerste gezicht…?
“50-plussers hebben soms nog een negatief idee over het werken via een uitzendbureau, merk ik. Het accepteren van tijdelijk werk zou ‘onder je stand’ zijn. Maar ik denk ‘werk is werk’. Het is goed voor je netwerk, je vakmanschap en je cv. Je komt vanuit tijdelijk werk eerder in aanmerking voor een dienstverband. Je hoort vacatures uit de eerste hand. Het is in ieder geval beter dan thuis zitten.
Wie werk zoekt vanuit een sociaal plan, heeft soms de luxe om 10 tot 48 maanden te kunnen zoeken naar ander werk.”

Aaltje Vincent breekt een lans voor werken via uitzenders in de column die ze schreef voor het tijdschrift Reflex van de ABU, lees meer

Tip voor werkgevers / opdrachtgevers
Ook opdrachtgevers kunnen hun steentje bijdragen, vindt Aaltje.
“Ik zou het logisch vinden als werkgevers op hun Werken-bij site vermelden met welke uitzenders ze samenwerken en wie daar de contactpersoon is. Dan maak je het sollicitatieproces transparant.”

Regie nemen
“In het algemeen raad ik 50-plus werkzoekenden aan zelf de regie te nemen en van tevoren een checklist te maken: Waar wil je werken, in welk type functies, welke uitzender is daarvoor de beste bemiddelaar? Naar welke consultant binnen dat bureau moet je je cv sturen?”

Wat is een ‘verkeerde’ vraag?
Hoe benader je organisaties als je werk zoekt? Wat is een ‘verkeerde’ vraag?
“Hebben jullie nog vacatures?”
Waarom? “Met die insteek leg je jouw probleem op tafel. Daarmee word je afgewimpeld of krijg je alleen een ongeïnteresseerd antwoord, zoals: houd onze site in de gaten.”

Wat is een doelgerichte vraag?
“Hoe werven jullie je kandidaten voor die bepaalde functie?”
Waarom? “Als je die vraagt stelt aan de P&O-afdeling van een organisatie, zijn ze blij, want ze zien een pro-actieve kandidaat. Ze zijn graag bereid om te vertellen met welke recruiter of welk uitzendbureau ze zaken doen. Zorg dan ook dat je als werkzoekende weet wie de juiste contactpersoon is bij dat uitzendbureau.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.