"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zzp’ers gedupeerd door verschuiving AOW-leeftijd

Voorzitter Stichting ZZP Nederland eist in RADAR compensatie van Kabinet

Het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd minimaal twee jaar te verschuiven, kan fatale gevolgen hebben voor het inkomen van zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze polissen hebben in de meeste gevallen een eindleeftijd van 65 jaar of bij sommige beroepen zelfs 60 of 55 jaar. “Wie dan nog arbeidsongeschikt is, kan minimaal twee jaar op een houtje bijten”, zegt voorzitter Maarten Post, tijdens de televisie-uitzending van RADAR. De overheid heeft met dit besluit de spelregels veranderd tijdens het spel, zonder rekening te houden met bestaande private verzekeringscontracten met een einddatum 65.

Verzekeraars weigeren zzp’ers die reeds arbeidsongeschikt zijn te compenseren, omdat men spreekt van brandende huizen, die niet te verzekeren zijn. Stichting ZZP Nederland is van mening, dat de overheid die deze brand heeft veroorzaakt door de AOW-leeftijd te verschuiven de gedupeerde zzp’ers dient te compenseren voor de inkomensschade die zij daarvan ondervinden.

Bekijk de uitzending van Radar met Maarten Post.

Overgangsregeling schiet tekort
De door het Kabinet ingestelde “overgangsregeling OBR” is voor de meeste gedupeerden volstrekt ontoereikend en heeft alle kenmerken van een bijstandsregeling. “Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar, dat volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer hiermee akkoord zijn gegaan”, zegt voorzitter Maarten Post.

Stichting ZZP Nederland vindt dat in alle AOV-polissen de optie moet worden aangeboden om de AOW-leeftijd als eindleeftijd te nemen. “Daarmee voorkom je nog meer ellende, als de overheid de AOW-leeftijd nog verder opschuift”, aldus Post. Intussen moet ook een oplossing worden gevonden voor zzp’ers, die nu niet worden geaccepteerd vanwege hun beroep of met een lagere eindleeftijd (soms 55 jaar) genoegen moeten nemen.

Stichting ZZP Nederland raadt zzp’ers aan om hun polis te controleren op eindleeftijd en stappen te ondernemen voor het te laat is. Leden kunnen zich melden bij de AOV-AOW-helpdesk van ZZP Nederland voor informatie en advies. De stichting roept hiermee gedupeerde zzp’ers op om zich te melden op e-mailadres info@zzp-nederland.nl, zodat de omvang van het probleem in kaart kan worden gebracht. Voorzitter Post: “Wij zullen er alles aan doen om de beweging in gang te zetten naar compensatie van de overheid voor de inkomensschade die men veroorzaakt bij hardwerkende ondernemers.”

Bron: ZZP Nederland, 19 april 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.