"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bedrijfsleven verwacht meer flexibele, minder vaste arbeidsrelaties

Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben en vaker een beroep te doen op flexibele arbeid.

Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van HR-softwareleverancier Raet, onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches.

Daling behoefte vast, stijging flex
Ruim een derde (34%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben. Vooral in non-profitsectoren als de zorg en de overheid ligt de nadruk op de krimp van vaste medewerkers. Het aantal flexibele arbeidsrelaties stijgt volgens 39 procent van de HR-managers in verhouding naar verwachting wel.

Medewerkers terughoudend
Een overstap naar het zzp-schap is voor medewerkers die in loondienst zijn zo goed als uitgesloten: slechts 3 procent van de Nederlanders is van plan ooit voor zichzelf te beginnen. Belangrijkste redenen om dit niet te willen, zijn financiële onzekerheid en arbeidsongeschiktheidsrisico’s. Van de jongere generatie geeft bijna twee derde (64%) aan onder geen beding de overstap naar het zzp-schap te willen maken.

Registratie flexwerkers
Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet erkent deze ontwikkeling en voorspelt een toenemend belang om flexwerkers te registreren. “Het wordt steeds belangrijker om medewerkers die niet in loondienst zijn te registreren. Met de komst van de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zijn opdrachtgever én opdrachtnemer samen verantwoordelijk voor de modelovereenkomst om aan te tonen dat er geen sprake is van een fictief dienstverband.”

Bron: Raet, 8 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.