SLUIT MENU

Advieswijzer Werken als ZZP’er

Advieswijzer Werken als ZZP’er

Deze Advieswijzer geeft veel praktische tips omtrent het werken als zelfstandige of als freelancer.

Veel zzp’ers hebben slechts één of enkele belangrijke opdrachtgevers. In deze situaties speelt vaak de vraag op of de ZZP’er echt als zelfstandige werkt of in loondienstverband.

Inkomstenbelasting: zelfstandig of in loondienst?
Er is sprake van loondienst als u persoonlijk arbeid verricht, in een gezagsrelatie staat met uw opdrachtgever en een vergoeding ontvangt. Uw opdrachtgever wordt dan werkgever en moet loonheffingen en premies inhouden en afdragen.

Ondernemer of resultaatgenieter?
Binnen de categorie zelfstandige wordt onderscheid gemaakt tussen ondernemers en resultaatgenieters. Dit onderscheid is van belang voor bepaalde fiscale voordelen die een ondernemer wel en een resultaatgenieter niet kan genieten. Het verschil tussen ondernemer en resultaatgenieter kan heel klein zijn en is niet in een algemene definitie te vangen. Men zou kunnen zeggen dat resultaatgenieters hun zelfstandige werkzaamheden vaak meer naast hun andere werkzaamheden doen, minder ondernemingsrisico’s lopen, minder kapitaal investeren en minder opdrachtgevers hebben.

Freelancers vaak aangemerkt als resultaatgenieters
‘Freelancers’, zoals auteurs van artikelen en boeken, cursusleiders en docenten worden vaak aangemerkt als resultaatgenieters.
In tegenstelling tot werknemers zijn ondernemers en resultaatgenieters niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (ZW, WW, WIA). Zij betalen zelf hun inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (4,85%).

Welke belastingvoordelen heeft een zelfstandige?
Hoe zit het met de berekening van belastingvoordelen voor een ondernemer, resultaatgenieter of werknemer?
Op deze en andere vragen geeft de Advieswijzer antwoord, lees meer

Bron: VanHier, accountants & adviseurs, 18 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.