"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CNV: Oog houden voor fatsoenlijke EU-arbeidsmarkt

CNV: “EU-top moet fatsoenlijke Europese arbeidsmarkt niet uit oog verliezen.”

Dat zegt CNV Voorzitter Maurice Limmen in aanloop naar het Tweede Kamerdebat dinsdag 15 maart over de Europese top.

Deze week wordt in Europa gesproken over urgente sociale en economische thema’s als banen, digitalisering en groei. “Deze gesprekken zullen ongetwijfeld overschaduwd worden door de vluchtelingencrisis. Dat is logisch, maar tegelijkertijd zijn er meer ontwikkelingen in Europa die belangrijk zijn. Zoals een voorstel over de herziening van de regels rondom tijdelijk werken in een andere lidstaat, de zogenaamde Detacheringsrichtlijn, waarmee niet alle problemen worden opgelost. Dat moet beter.”

Detacheringsrichtlijn
De Europese Commissie heeft vorige week een voorstel gedaan voor aanpassing van de Detacheringsrichtlijn. “Er wordt echter niks gedaan aan regels die het voor werkgevers mogelijk maken om sociale premies twee jaar lang af te dragen op het niveau van het herkomstland van de werknemer,” vindt Limmen. “Een ander knelpunt blijft dat het nog altijd twee jaar duurt voordat het arbeidsrecht van het werkland geldt. Hiermee zijn nog steeds schijnconstructies mogelijk die voor de werkgever in het werkland vrijwel niet te controleren zijn.”

Schijnzelfstandigheid
Limmen: “Het gaat met name om werkenden vanuit een andere lidstaat die aangeven als zelfstandige aan de slag te zijn.”

Bron: CNV, 15 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.