"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wiebes: ‘Spijt van fouten in ZZP-modelcontracten’

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geeft toe dat er fouten staan in zzp-modelcontracten die door de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Hij zegt ‘wat spijt’ te hebben van zijn toezegging aan betrokken (branche-)organisaties om modelcontracten integraal te publiceren die door de Belastingdienst alleen maar zijn getoetst op enkele fiscaal relevante bepalingen, terwijl er ook bepalingen in staan over de verhaalmogelijkheid van een eventuele naheffing voor de opdrachtgever op de zelfstandige. Die bepalingen kloppen niet volledig en roepen bij zzp’ers onzekerheid op.

Volgens D66’er Steven van Weyenberg, die Wiebes ervoor naar de Kamer riep, heerst er grote verwarring onder zelfstandigen over de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de nieuwe modelcontracten.
Het is de bedoeling dat goedgekeurde modelcontracten per 1 mei zekerheid vooraf geven dat er geen loonheffing hoeft te worden afgedragen. Dat geldt alleen als ze ook worden nageleefd.
De modelcontracten komen in de plaats van de VAR (verklaring arbeidsrelatie).

Bron: FD, 9 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.