"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

finanZZP – als je direct je geld wilt

finanZZP biedt factoring voor ZZP’ers

Interview met Marcel Ooteman, oprichter van finanZZP, over een nieuwe vorm van dienstverlening voor ZZP’ers, geïnitieerd door FSGroep.

Marcel Ooteman: “ZZP’ers hebben baat bij voorfinanciering, het geeft hen bewegingsvrijheid.”

Factoring voor ZZP
De dienstverlening behelst factoring voor ZZP’ers.
Wat betekent factoring? Dat finanZZP direct tot betaling overgaat zodra de ZZP’er zijn factuur stuurt.

ZZP’ers kunnen hun debiteurenwerkzaamheden uitbesteden aan finanZZP. finanZZP.com

Wat schieten ZZP’ers ermee op?

  • Je beschikt direct over je geld;
  • Je loopt geen risico meer bij faillissement van je opdrachtgever;
  • Je hoeft zelf niet meer debiteurenbeheer te doen, dat doet finanZZP voor je;
  • Je kan je volledig richten op je kernactiviteiten

Voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen is de markt van ZZP’ers te klein en te arbeidsintensief. Zij richten zich op de grote en middelgrote ondernemingen. ZZP’ers kunnen voor financiering nergens terecht, behalve dan nu, bij finanZZP.

Hoe werkt het?
“Wij richten ons specifiek op ZZP’ers die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening, de B2B-markt, denk aan de Advies-, de IT-sector, overheid of het onderwijs.
Met een ZZP’er die interesse heeft voor factoring voer ik eerst een intakegesprek,” zo licht Ooteman toe.

“Zelfstandigen die zich vooral richten op de particuliere markt, zoals bijvoorbeeld ZZP’ers in de thuiszorg of de bouw, kunnen wij niet bedienen, want wij kunnen hun klanten niet checken op kredietwaardigheid. Vanuit onze factoring kunnen wij de debiteurenrisico’s op ons nemen en dat kan alleen met bedrijven (de klanten van de ZZP’ers) die wij op kredietwaardigheid kunnen beoordelen. De hoogte van het risico is bepalend voor de prijs van finanZZP.

De ZZP’er tekent met ons een akte van cessie, waarna wij de afhandeling van de facturen verzorgen. De ZZP’er blijft zelf eigenaar van de facturen.”

Wie is Marcel Ooteman?
Marcel Ooteman behoorde tot de eerste lichting van afgestudeerde Registercontrollers – Ooteman volgde deze postdoctorale opleiding aan de VU. “Ik ben de trotse drager van het nummer 14 in de lijst van de VRC,” zo verklaart hij als geboren sportman. In zijn vrije tijd is hij fervent liefhebber van waterpolo en coacht en traint hij mede het ZV de Zaan Heren 1 team. “Cijfers zijn ook in de sport belangrijk. Meten is weten – als je alle variabelen kunt afwegen heb je de tools om de prestaties van het team te verhogen. Ik vind het geweldig leuk om met mensen te werken en mijn passie voor cijfers in te zetten, professioneel, maar ook in mijn vrije tijd.”
Marcel Ooteman
Hij kan terug zien op een lange staat van dienst bij Randstad/Tempo-Team, werd daar projectleider van de automatisering in 1985, in de tijd dat er nog geen internet, mail en smartphone bestond. De automatisering begon toen langzaam. In 1989 werd hij verantwoordelijk voor de Uitzendadministratie van Randstad en gaf leiding aan een team van 25 mensen. “De perfecte leerschool voor het leren omgaan met alle loontechnische issues die zich voordoen in de uitzendbranche.”

Hij heeft vanaf 1992 zes jaar lang leiding gegeven aan de financiële administratie van Tempo-Team.
Vanaf 1998 begeleidde grote projecten zoals het stroomlijnen van de automatisering tijdens de Millennium overgang en het Euro-project in 2001 en 2002. Hij werkte mee aan het opzetten van een In-house concept voor Werknet. In 2002 werd hij Regiodirecteur van Tempo-Team, een rol die hij zes jaar vervulde.

“In die periode begon ook de internationale arbeidsmarkt vorm te krijgen,” vertelt hij. “Per 1 mei 2007 gingen de grenzen met Polen open. Ik heb met heel veel grote en kleine klanten gewerkt en ook internationaal kunnen opereren. Een mooie en interessante tijd. In 2008 werd ik teruggevraagd op het hoofdkantoor van Tempo-Team.”

In december 2014, tijdens de grote reorganisatie bij Randstad, waarbij 250 mensen werden ontslagen, moest Ooteman afscheid nemen van zijn lange loopbaan bij de grootste uitzendonderneming in Nederland. “Heel jammer natuurlijk, al weet je dat je bij een grote beursgenoteerde organisatie nu eenmaal een groter risico loopt,” zegt hij nuchter.

Zijn grondige ervaring in debiteurenbeheer en zijn inzicht in het ‘contract to cash-traject’ gaat hij nu inzetten voor zelfstandigen die allen ook geconfronteerd worden met de uitdagingen rondom betalingstermijnen.

Contact
Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op www.finanzzp.com

Wie vragen heeft kan Marcel Ooteman bereiken via LinkedIn, Facebook of stuur hem een mail: mooteman[at]finanzzp.com

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.