"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bovib: ‘Behoefte aan goede wettelijke definitie begrip ZZP’

Bovib, de brancheorganisatie van intermediairs en brokers, bestaat één jaar.

In dat kader heeft ZiPconomy een interview gepubliceerd met voorzitter Rob de Laat, waarin hij terug en vooruit kijkt.

De Laat geeft aan dat in de afgelopen periode vooral veel aandacht is gegaan naar de wet DBA.

“De Wet DBA blijft een gedrocht,” zegt hij. “Gelukkig is op het laatste moment ruimte gemaakt voor zzp-inzet met tussenkomst door een intermediair. Hoe dan ook zullen veel opdrachten niet voldoen aan de nieuwe wet. Omdat ze te lang lopen, de afhankelijkheid van de opdracht te groot is, etc. Nu al worden zzp’ers door bureaus in dienst genomen voor de duur van de opdracht.”

“De wet DBA lost een niet bestaand probleem op. Er is meer behoefte aan een goede wettelijke definitie van het begrip zzp. De Wet zorgt niet alleen voor het verdwijnen van opdrachten maar ook voor een fors hogere administratieve last rondom de inzet van zzp’ers. Ook dat zal een reden zijn voor opdrachtgevers om minder van zelfstandigen gebruik te maken.

In onze ogen kan het allemaal veel simpeler. Het is goed om scherp te zijn op situaties waarin uitbuiting en misbruik kunnen voorkomen. Beperk echter het verscherpt toezicht zoals dat nu ontstaat tot dat deel van de flexibele arbeidsmarkt. Het is bijvoorbeeld prima om de Wet DBA toe te passen tot een tarief van 20 euro, maar daarboven moet je alles vrijlaten.”

Bron: ZiPconomy, 1 december 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.