"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Priscillia Lavin Luengo – techniek is booming

Mogen wij u voorstellen… Priscillia Lavin Luengo

Zij won de verkiezing Intercedent van het Jaar 2015.
Ze is als Consultant verantwoordelijk voor het vakgebied Installatietechniek in de regio Midden- en Zuid-Nederland van Technicum, onderdeel van uitzendorganisatie Unique.

“Techniek is booming business. Je kunt er nu heel goed je boterham mee verdienen.
Technicum, onderdeel van Unique
Ik weet hoe het werkt in dit vak. In mijn communicatie met flexkrachten en opdrachtgevers ben ik open en eerlijk. Mijn motto: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.”

Ze ziet er goed uit en werkt doelgericht met ervaring en gedegen vakkennis. De Jury van de wedstrijd Intercedent van het Jaar prees haar in de finale voor haar volwassen beheersing van het vak.
Priscillia, Sr Consultant Technicum
Ze werkt al ruim zeven jaar in de uitzendbranche. Ze bezoekt in heel Midden- en Zuid-Nederland de ‘key accounts’, dat wil zeggen de grote klanten voor Technicum. Tot de opdrachtgevers waarvoor zij werkt behoren Cofely, BAM, Heijmans en andere grote bouwondernemingen. Momenteel volgt ze naast haar werk een management traineeship.

Ze onderhoudt contact met een uitgebreid netwerk aan installatiemonteurs.
“Het gaat om veel gevraagde vakkrachten, die langzamerhand schaars zijn,” vertelt ze. “Zo’n 70% is ouder dan 40 jaar. Een op de drie van deze door Technicum bemiddelde flexkrachten zit daarom ook in fase C. Dat wil zeggen, hij heeft een vast dienstverband bij de uitzendorganisatie. Sommigen worden al 10 jaar gedetacheerd voor projecten in de bouw.”

Concurrentie – schaarse vakkrachten
“Het is de kunst om de juiste vakmensen aan ons te binden,” zegt Priscillia. “Er is veel concurrentie, veel uitzenders strijden om de gunst van dezelfde vaklieden. Ik kijk goed naar wat iemand kan. Als ik zie dat iemand een bewezen waardevolle kracht is, doe ik mijn best hem een goed contract en goede opdrachten te bieden. Ik kan hem ook een opleiding bieden om zijn vakkennis aan te vullen zodat hij breder inzetbaar wordt. In gesprekken met opdrachtgevers schat ik snel in welke mensen voor een project nodig zijn. Ik ken de werkplaatsen en de inhoud van de werkzaamheden. Ik moet in dit vak ook snel kunnen schakelen. De ene dag zijn voor een opdracht snel vijf mensen nodig, terwijl de volgende dag bij een andere opdrachtgever meteen tien mensen moeten worden ingezet. Dat vraagt organisatorische vaardigheden, veel mensenkennis en een zakelijke benadering. Door mijn jarenlange ervaring kan ik inschatten en anticiperen op situaties die zich voor kunnen doen.”

Nuchter en doelgericht
“Mijn regiomanager vroeg of ik deze keer mee wilde doen aan de wedstrijd Intercedent van het Jaar. Ik dacht, goed, maar dan ga ik er ook helemaal voor. Ik ga alleen voor de winst.”

En met winst kwam ze thuis! Toch stond ze de volgende ochtend meteen weer paraat voor haar klanten en flexkrachten. Het evenement bracht haar niet uit haar evenwicht.

Priscillia Lavin Luengo

Zelf ook feeling met techniek?
“Ja, ik vind techniek zelf ook leuk,” vertelt ze. “Toen ik een puber was heb ik het motorblok van mijn scooter gedemonteerd en zelf de motor opgevoerd. Ik wilde weten hoe dat zat en of ik het kon aanpassen. En ik bleek het te kunnen 🙂 Ook voor klussen in huis draai ik mijn hand niet om. Een muur metselen, stuc-en, behangen, geen probleem. Laat mij mijn gang maar gaan.”

Wat vind je ervan dat techniek tegenwoordig als vak ondergewaardeerd is?
“Dat vind ik heel jammer en onbegrijpelijk.
In de installatietechniek kun je echt goed geld verdienen en het is interessant werk.

Het begint al bij de opvoeding. Ik zou willen dat ouders hun kinderen vaker meenemen naar plekken waar ze weer in aanraking komen met de uitdagingen die technische vakken bieden. Wie praat thuis in het gezin nog over technische vakken?

Ook tegen de scholen en de grote installateurs zou ik willen zeggen: promoot de techniek. Dat gebeurt in mijn ogen momenteel te weinig.

Jongeren kiezen geen technische opleiding meer omdat ze geen idee hebben hoe zinvol en waardevol het is en wat je er allemaal mee kunt doen en bereiken. Ze hebben ook niet door dat je er heel goed je boterham mee kunt verdienen.

Een baan in de techniek biedt tegenwoordig veel meer perspectief dan een baan op kantoor. Dat geldt niet alleen voor Installatietechniek, maar ook voor Werktuigbouwkunde. Daar kun je je nog ver in specialiseren en de markt zit om zulke vakkrachten te springen.

Ik zeg daarom: jongens, meiden, wees slim, kies voor techniek!”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.