"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bijna helft Nederlanders verwacht daling netto salaris door maatregelen Prinsjesdag

45 procent van de Nederlandse bevolking verwacht dat de maatregelen die aangekondigd worden op Prinsjesdag een negatief effect hebben op hun netto salaris.

Dit blijkt uit onderzoek van Raet. De verwachtingen liggen per inkomensgroep anders. Zo zijn de modaalverdieners, met een bruto jaarsalaris van gemiddeld 32.000 euro, iets positiever. Daarvan verwacht 40 procent er op achteruit te gaan.

Verwachting versus de feiten
Raet heeft de consequenties van de maatregelen die aangekondigd worden op Prinsjesdag voor het netto salaris alvast doorgerekend. Mensen die minder dan modaal verdienen blijven nagenoeg hetzelfde netto salaris ontvangen, ze gaan er gemiddeld circa 0,98 procent op vooruit. Voor degenen die modaal verdienen betekenen de maatregelen een stijging van 1,80 procent van het netto salaris. De groep werknemers die boven modaal verdient gaat er 0,94 procent op vooruit. Alleen de groep met een bruto jaarsalaris van 72.000 – 84.000 euro gaan erop achteruit, gemiddeld met 3,01 procent.

Consequenties Prinsjesdag voor het individu
Gedurende het hele jaar kunnen Nederlanders op de website van Raet uitrekenen wat zij netto overhouden van een bruto salaris. Dit is een berekening, waarbij ook verschil in cao’s en persoonlijke omstandigheden worden meegenomen. Direct na de Troonrede verwerkt Raet de maatregelen, speciaal voor mensen die willen weten welk effect Prinsjesdag heeft op hun persoonlijke netto salaris. Aan het einde van de dag kunnen geïnteresseerden de berekening uitvoeren via de website.

Bron: Raet, 14 september 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.