"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zzp’er is niet goed verzekerd

Maar liefst twee derde van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 649 zzp’ers in opdracht van Zelf.nl, waar zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten.

> Bekijk de infographic

In de afgelopen drie jaar heeft bijna drie op de tien zzp’ers zijn AOV zelfs opgezegd en zich vaak niet of te laat georiënteerd op het afsluiten van een AOV. Van de bijna één miljoen zzp’ers die in Nederland actief zijn, is een groot deel onvoldoende of helemaal niet verzekerd bij aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden, in plaats daarvan sparen zzp’ers liever zelf.

Dalende trend te zien bij vrijwel alle belangrijkste verzekeringstypen Nederland telt momenteel 941.000 zzp’ers, ondanks dat zij het belangrijk vinden om verzekerd te zijn tegen inkomstenverlies (49,2%) en zich weleens zorgen maken over de toekomst met betrekking tot inkomen (49,9%) zijn lang niet alle zzp’ers verzekerd.

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is het best vertegenwoordigd (55,7%) en maakt vanaf 2012 een lichte daling door (-3,5%), de AVB wordt gevolgd door de overlijdensrisicoverzekering (44,3%) met een lichte daling (-4,7%) sinds 2012. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (37,8%) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (36,2%) maken de sterkste dalingen mee (-18% & -28,7%).

ZZP Barometer: zzp'ers en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Te laat of niet oriënteren op afsluiten AOV
Veel zzp’ers (81,7%) vinden vakkundige advisering belangrijk voor of bij het afsluiten van een verzekering, toch komt de oriëntatie maar weinig ter sprake tijdens een gesprek met de accountant (2,0%) of tijdens de inschrijving bij de KvK (7,0%). Het overgrote deel van de zzp’ers (40,8%) oriënteert zich pas na het opzetten van het bedrijf op de AOV of hebben zich hier niet op georiënteerd (22,5%).

Voor oriëntatie op het gebied van verzekeren wordt voornamelijk (83,5%) op internet gekeken. “Er zijn steeds meer online verzekeringen die minder kosten en die goed worden uitgelegd”, legt initiatiefnemer Jeroen Sakkers uit.

Zzp’er creëert zelf een vangnet
“De hoge kosten en complexiteit van verzekeringsproducten zorgen ervoor dat de zzp’er deze niet afneemt”, aldus Jeroen Sakkers. De meerderheid van de zzp’ers (44,1%) heeft meer dan €20.000,- opgepot waarop ze kunnen terugvallen bij onverwachte gebeurtenissen. Daar tegenover staat dat een groot deel van de zzp’ers (21,8%) helemaal geen spaargeld op heeft gebouwd.

Bron: zzpbarometer.nl, 13 mei 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.