"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wetsvoorstel afschaffen VAR naar Tweede Kamer

De Beschikking geen loonheffingen (BGL) is van tafel. Staatssecretaris Wiebes heeft het Wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dit voorstel dat op 1 januari 2016 in werking moet treden schaft de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) af. Dit schrijft staatssecretaris van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Modelovereenkomsten
In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers zekerheid krijgen over de arbeidsrelatie die zij aangaan met ZZP-ers door van tevoren door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld een sectorovereenkomst zijn, maar ook een specifieke door een individuele werkgever overlegde overeenkomst.

Meer kans naheffing en boetes
Het risico bestaat dat de Belastingdienst naar aanleiding van een controle toch naheffingsaanslagen en boetes oplegt. Dat geldt ook wanneer de opdrachtnemer zich tot het UWV wendt om een uitkering te claimen en dan blijkt dat de uitvoering van de overeenkomst afwijkt van wat is overeengekomen.

Bron: BDO, 26 mei 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.