"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nedap PEP: vingerscan als reader heeft nadelen

Hoe kijkt Nedap PEP, leverancier van onder meer registratie systemen voor flexkrachten, naar een toenemend gebruik van de vingerscan?

In- en uitklokken via een vingerscan rukt op in het bedrijfsleven en ook in de uitzendbranche, zo meldde het FD maandag in een bericht over Tempo-Team, dat de vingerscan veel inzet.

Is de vingerscan een goede vervanger van de timecard voor het in- en uitklokken op de werkvloer? We vroegen het aan Geert Hollander, werkzaam bij PEP.

PEP timecard

‘Vingerscan kent veel nadelen’
“De vingerprint kan een vervanger zijn van de pas, waarmee uitzendkrachten kunnen in- en uitklokken,” zegt Geert Hollander. “Ik zie echter te weinig voordelen van vingerprint. In mijn ogen kleven er meer nadelen aan een vingerprint dan aan een pas. Vingerprint is een mogelijkheid om aan te tonen dat jij een bepaalde persoon bent. Verificatie kan worden vormgegeven op drie manieren: je bent iets (aantoonbaar via bijvoorbeeld een vingerprint), je hebt iets (bijvoorbeeld een pas), of je kent iets (bijvoorbeeld een pincode).

Er kleven echter de nodige problemen aan vingerprint.
Vingerprints zijn mede door de authenticatie niet uniek, de kwaliteit van de reader is bepalend, de flexibiliteit van de uitzendbranche zorgt voor complexe infrastructuren, het opslaan van bijzondere persoonsgegevens is precair, et cetera. En dan benoem ik nog niet eens praktische zaken zoals het feit dat de authenticatie langer duurt, waardoor de wachtrij voor het in- en uitklokken langer wordt.

Wij hebben vingerprint readers test-klaar, maar hebben die tot op heden nog nooit ingezet. Ik denk ook niet dat we dit gaan doen. De vingerprint geeft een verkeerd gevoel van veiligheid. Dat iemand is ingeklokt, wil immers nog niet zeggen dat hij aan het werk is.”

Bron: redactie FlexNieuws

Zie ook het interview met Geert Hollander: ‘PEP laat het om mensen gaan’

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.