SLUIT MENU

ABU CAO pensioenwijziging – toelichtingMarcel van Loon, analist en loonexpert van FlexService, over pensioen


28 juli 2010

Sinds 1 januari 2008 hebben we in de wereld van de personeelsdiensten te maken met de StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten). Ook de ABU hanteert de pensioenregelingen van dit fonds: de basisregeling voor kandidaten in Fase A en de plusregeling voor kandidaten in Fase B/C.

Voor beide regelingen gelden er referte-eisen. Voor de basisregeling moet een kandidaat 21 jaar of ouder zijn en minimaal 26 weken gewerkt hebben, terwijl voor de plusregeling uitsluitend de leeftijdseis geldt. Pas als aan de betreffende eisen voldaan is wordt er pensioenpremie berekend.

De CAO-tekst

In de oude CAO-tekst stond expliciet dat er pensioenpremie berekend diende te worden over onder anderen uitbetaalde reserveringen. Als gevolg hiervan werd er ook pensioenpremie berekend over reserveringen die zijn opgebouwd terwijl nog niet voldaan is aan de referte-eisen. De ABU laat weten dat dit nooit de bedoeling is geweest van de CAO-partijen en heeft daarom de CAO-tekst aangepast. Er staat nu expliciet dat pensioenpremie berekend moet worden over reserveringen voor zover die zijn opgebouwd nadat aan de referte-eisen voldaan is.

Pensioenpremie

Daarnaast is het woord “uitbetaald” doorgestreept, waardoor het nu (weer) toegestaan is om pensioenpremie te berekenen over de opbouw van reserveringen in plaats van over de uitbetaling ervan. Omdat het financieel gunstiger is voor een uitzendonderneming om over de opname van reserveringen pensioenpremie te berekenen in plaats van over de opbouw ervan is het maar de vraag of veel uitzendondernemingen gebruik gaan maken van deze mogelijkheid.

Gerelateerd nieuws
> Aanpassingen ABU CAO voor Uitzendkrachten – Pensioen
> Regeling ‘loon over’ met jaar verlengd
> Loon-over loonadministratie en de loonaangifte
> ‘Loon in – loon over’ weer verlengd

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.