"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Beusmeat: loon uitzendkrachten volgens Vleessector-cao

3 maart 2010

Varkenskoppenverwerker Beusmeat uit Leek eist van zijn uitzendbureaus Friesenpersoneel en Wijco dat zij hun 150 werknemers voortaan volgens de cao Vleessector betalen. Deze toezegging heeft de directie van Beusmeat maandag aan FNV Bondgenoten gedaan.

“Dat is een behoorlijke stap voorwaarts sinds de start van onze actie voor naleving van de cao Vleessector,” reageert Janwillem Compaijen, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Grote controle uitzendbureaus
“Beusmeat verwees ons tot dusverre steeds door naar de uitzendbureaus, maar kiest nu alsnog voor grotere controle op die bedrijven. Het kan gaan om een halve euro per uur, maar in sommige gevallen ook om bijna twee euro per uur. Op jaarbasis heb je het dan over flinke verbeteringen.”

Schadevergoeding
FNV Bondgenoten wil ook een fatsoenlijke regeling over het verleden. Uitzendkrachten die sinds 2005 bij Beusmeat werken, hebben een schade van € 25.000 geleden. Mensen met een korter dienstverband naar rato minder. FNV Bondgenoten gaat de betrokken uitzendbureaus nu uitnodigen voor een overleg.

Gewoon goed werk
Onder de noemer ‘Gewoon Goed Werk’ zet FNV Bondgenoten en de FNV vakcentrale zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. FNV wil dat werknemers tenminste 130 procent van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, dat flexwerk beperkt wordt tot ‘ziek en piek’ en dat de cao fatsoenlijk wordt nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.

Gerelateerd nieuws
> Inspecteurs CAO en uitzendwezen pakken Beusmeat aan
> Uitzendbureau verhoogt loon uitzendkrachten Beusmeat

Bron: FNV Bondgenoten, 1 maart 2010

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.