"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Kritiek op zzp-contract in nieuwe wet DBA

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), waarmee per 1 januari 2016 de VAR wordt vervangen, wordt dinsdag 6 oktober beoordeeld in de Eerste Kamer.

Of de regelgeving werkt in de praktijk, moet nog blijken. Critici vrezen dat tienduizenden lopende zzp-contracten worden opgeschort wegens risico’s voor aansprakelijkheid.

Modelcontracten nog niet duidelijk
Denis Maessen voorzitter van zzp-belangenbehartiger PZO-ZZP waarschuwt voor overregulering: ‘Wiebes had ingezet op enkele tientallen, maar ze sturen nu aan op vele honderden, zo niet duizenden zeer gedetailleerde modelcontracten.’
Er zijn op dit moment slechts enkele modelcontracten gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Zie voorbeeldovereenkomsten.

Ontmoediging zzp’ers
Het lijkt erop dat het kabinet bezig is zzp’ers te ontmoedigen en daarmee de PvdA tegemoet te komen, stelt Johan Leupen, redacteur FD.

Bemiddelaars
Zzp-bemiddelaars worden ook ontmoedigd, zegt ABU-directeur Jurrien Koops. Zij zijn niet meer gevrijwaard van loonheffingen en hebben dus de plicht om voor iedere kortstondige opdracht te beoordelen of de zzp’er een ondernemer is of niet. Dat is onwerkbaar en zet het hele verdienmodel op de helling, zegt Koops. ‘Een op de drie zzp’ers werkt bijna uitsluitend via bemiddeling en een belangrijk deel van die contracten moet worden beëindigd.’

Reactie Rob de Laat, voorzitter Bovib
“Te snelle afschaffing VAR leidt tot chaos op ZZP-markt”, vindt Rob de Laat. Lees meer De leden van brancheorganisatie Bovib voor intermediairs en brokers beheren samen ruim 2 miljard euro aan inkomsten aan inhuur, waarvan ruimschoots de helft van zzp’ers afkomstig is.

Bron: FD, 5 oktober 2015 en ZiPconomy, 6 oktober 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.