Rechter: Picnic is geen supermarkt

0
374

Volgens de rechtbank in Amsterdam is online boodschappenbezorger Picnic geen supermarkt, en valt daarom niet automatisch onder de cao Supermarkten.

FNV had een rechtszaak aangespannen om Picnic te dwingen het personeel onder te brengen in de cao Supermarkten.

E-commerce
Picnic heeft verschillende activiteiten in verschillende bv’s gestopt. Werknemers, bezorgers en orderpickers vallen dan onder een cao die past bij de activiteiten binnen e-commerce. FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha: “De enige reden dat Picnic dat doet, is om medewerkers zo weinig mogelijk te betalen. Ze verdienen daardoor net iets meer dan het minimumloon. Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben.”

Goede betaling
Michiel Muller oprichter van Picnic, is tevreden met de uitspraak en betreurt de opstelling van de vakbond. “De suggestie van de FNV dat wij mensen slecht betalen is klinkklare onzin. We behoren tot de beste betalers in de sector.”

Speelbal
De FNV is zwaar teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. Cao’s zorgen voor gelijk loon voor hetzelfde werk binnen een branche. “Daarmee voorkom je concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Door deze uitspraak worden medewerkers speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche”, aldus Boufangacha.

Strijd
Picnic-medewerkers voeren al langer strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Zo werd succesvol actiegevoerd tegen onveiligheid bij distributiecentra. Naast het niet toepassen van de cao is voor Picnic-medewerkers het grootste probleem de onzekere contracten. Boufangacha: “Bij Picnic werkt 90 procent als uitzendkracht. Ongehoord voor een bedrijf waar elke dag werk is. Het betekent dat het nooit zeker is hoeveel je aan het eind van de maand binnenkrijgt. Het aangaan van bijvoorbeeld een hypotheek is dan onmogelijk.”

FNV heeft drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bron; FNV, 2 december 2019