Het faillissement volgens TCP

0
518

De Nederlandse tak van TCP is failliet. In een interview in de Volkskrant geven directeur Rick Schevers en eigenaar Evert van der Weijden hun visie op wat er fout ging.

De Nederlandse tak van TCP Solutions beheerde onder andere de contracten van 850 zzp’ers bij ING en was als payroll-bedrijf administratief werkgever van 1.300 gedetacheerde werknemers.

Kredietverlening door RBS
Zoals gebruikelijk in de branche betaalde TCP de flexwerkers per week of per maand, terwijl de klanten hun rekeningen per twee maanden of kwartaal betaalden. Om dit gat te overbruggen leende TCP bij Royal Bank of Scotland (RBS).

In 2018 ging het bedrijf een samenwerking aan met uitzendbedrijf DeGraaf Contracting, gespecialiseerd in technisch personeel. TCP kreeg 420 mensen van DeGraaf op de payroll. Binnen een jaar was DeGraaf een bedrag van 7 miljoen verschuldigd, oplopend tot 8,2 miljoen.

Eind juli oordeelde de rechtbank dat DeGraaf het grootste deel daarvan moest betalen. Door de achterstallige betalingen kon TCP zijn schuld bij de Belastingdienst niet aflossen, maar die wilde geen uitstel verlenen.

Op hetzelfde moment trok RBS zich terug als kredietverstrekker, onder meer omdat die zich meer op klanten in het Verenigd Koninkrijk wilde richten. Vervolgens raakte TCP zijn NEN-certificering kwijt. Het bedrijf kon zijn zzp’ers niet meer betalen en klanten liepen weg. Andere kredietverstrekkers vinden lukte niet.

Flinterdunne marges
Van der Weijden en Schepers leggen uit hoe een paar miljoen euro hen de das om kon doen bij een omzet van 140 miljoen euro. “Wij krijgen evenveel voor een zzp’er van 200 euro als 20 euro per uur. De marges zijn flinterdun.” Van der Weijden: “De overheid is de grootste inlener van Nederland, en hét criterium is de prijs. Je moet je tussen nul en 1 euro inschrijven, anders doe je niet mee. Wij boden een keer 75 cent per uur, een concurrent kreeg het contract voor 40 cent per uur. Wat creëer je dan?”

De zestien medewerkers op het hoofdkantoor van TCP in Amsterdam zijn hun baan kwijt. TCP Solutions bouwt nu buiten Nederland verder; daar blijven Schepers en Van der Weijden bij betrokken.

Andere brokers zijn nu ingeschakeld door ING voor de betrokken zzp’ers. De payrollkrachten die werkten in dienst van TCP zijn ofwel naar andere bedrijven gegaan of kloppen aan bij het UWV.

Bron: Volkskrant, 24 september 2019

Zie ook
Kredietprobleem bij TCP Solutions – flexwerkers van ING gedupeerd