Fair Stay: nieuw huisvestingsconcept voor internationale flexwerkers

0
298

Groente- en fruitexporteur Scherpenhuizen en vastgoedontwikkelaar VA2 ontwikkelen Fair Stay: een kwalitatief huisvestingcomplex in Best.

Fair Stay, huisvesting internationale flexwerkers

Het complex is bedoeld voor ruim 400 internationale flexwerkers van Scherpenhuizen B.V. in Eindhoven.

Fair Stay wil een alternatief bieden voor de slechte omstandigheden waar veel internationale flexwerkers in Nederland mee te maken hebben. Daarnaast wil het een duurzame oplossing bieden voor de grote behoefte aan verblijfsplekken voor internationale flexwerkers.

Internationale flexwerkers verdienen volgens de initiatiefnemers fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden. Fair Stay biedt sportmogelijkheden, maaltijden worden aangeboden, er is een informatieservice en fietsen voor de flexwerkers om naar hun werk in Eindhoven te fietsen en er recreatief gebruik van te maken. De kwalitatieve manier van huisvesten moet bijdragen aan een harmonieus verblijf en een prettige leefomgeving voor de flexwerkers en omwonenden.

Kwalitatief verblijfscomplex
Het ruime en groene complex (13.000m² waarvan circa 8.000m² bebouwd) biedt een gezond en kwalitatief leefklimaat waar de internationale flexwerkers voor een eerlijke prijs kunnen verblijven. Fair Stay telt 154 verblijfseenheden met logiesfunctie en 24/7 beheer.

Momenteel bestaat de groep internationale flexwerkers die Scherpenhuizen in Best huisvest uit Spaanse mensen, veelal vrouwen, die via hun Spaanse dochteronderneming Finca Boyal naar Nederland komen. Zij kiezen ervoor om – ondanks vaak een goede opleiding te hebben genoten – tijdelijk te werken in Nederland omdat er in Spanje minder arbeidskansen zijn. De toekomstige bewoners van Fair Stay verblijven voor een periode van maximaal 6 maanden, om vervolgens vaak terug te keren naar hun eigen land.

Een soortgelijk Batadorp
Fair Stay dient een soortgelijke functie als de dichtstbijzijnde woonwijk Batadorp ooit had: tijdelijke huisvesting van internationale flexwerkers die de lokale arbeidsbehoefte invullen.

Partijen achter Fair Stay
De partijen achter Fair Stay zijn groente- en fruitexporteur Scherpenhuizen uit Eindhoven en vastgoedontwikkelaar VA2 uit Waalre. Martin Scherpenhuizen (CEO van Scherpenhuizen): “Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid als werkgever om fatsoenlijk en eerlijk verblijf te bieden voor medewerkers die tijdelijk in Nederland komen werken.” Ralf van Aken (eigenaar van VA2) ontwikkelt Fair Stay: “Het huisvestingprobleem van internationale flexwerkers is schrijnend en niet langer aanvaardbaar. Met Fair Stay maken we het begin van de oplossing.” GoedGoed Advies Project Beheer B.V. zal het beheer van Fair Stay voor zijn rekening nemen.

Bron: Fair Stay, persbericht 9 oktober 2021