Doe van 17 tot en met 21 mei mee met de Werken = Bewegen Challenge

0
81

Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge: elk half uur even bewegen.

Het initiatief is onderdeel van de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!’ om beeldschermwerkers en chauffeurs te stimuleren meer te bewegen tijdens het werk.

Tien uur zitten per dag
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: tijdens een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Tijdens de coronapandemie is het aantal zituren verder toegenomen. Deelnemers aan de challenge ontvangen via Whatsapp elke dag drie berichten met beweegbingokaarten, instructies, tips en inspiratie om elk halfuur even te bewegen.

Korte onderbrekingen
Langdurig zitten kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Voor mensen met zittende beroepen is het advies daarom om regelmatig, bij voorkeur ieder half uur, het zitten kort te onderbreken met staan of lopen. Deze korte onderbrekingen lijken namelijk al een gunstig effect te hebben op de risicofactoren. De Werken = Bewegen Challenge laat zien dat beweging ook een laagdrempelig onderdeel van een werkdag kan worden. Zitten kan bijvoorbeeld onderbroken worden door iets te drinken te halen, staand te bellen of door tijdens een overleg te wandelen. Geïnteresseerden kunnen zich via deze pagina aanmelden. De challenge stopt automatisch na 21 mei.

Inspiratie om langdurig zitten te onderbreken
Om mensen bewust te maken van de problematiek, ontwikkelde het ministerie van SZW een campagnewebsite waar men informatie en tips kan vinden over hoe je langdurig zitten gemakkelijk kunt onderbreken en bewegen onderdeel kunt maken van je werkdag. Op de website vind je bijvoorbeeld inspiratievideo’s van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar, vitaliteitscoach Olga Commandeur en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. “Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat het onderdeel van het werk is geworden”, aldus Erik Scherder.

De campagne is onderdeel van de Europese campagne Lighten the load over lichamelijke onderbelasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van SZW en bij Focal Point Nederland.

Bron: SZW/Arboportaal, 13 mei 2021