"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Consolid leidt statushouders op tot buschauffeur

Consolid en Connexxion leiden vluchtelingen met een verblijfsvergunning op voor het vak buschauffeur. De chauffeurs gaan rijden in de regio Arnhem / Nijmegen.

In 2014 ontvluchtten zij oorlog en geweld in hun landen medio september zullen zij, als alles goed gaat, buschauffeur zijn in de regio Arnhem/Nijmegen. Dat geldt voor een groep van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) die onlangs is begonnen aan de opleiding tot buschauffeur.

Consolid en Connexxion namen begin dit jaar het initiatief voor deze pilot en vonden in de gemeente Arnhem een zeer enthousiaste partner. “Ik besefte dat er hoogopgeleide statushouders in Nederland waren die op zoek waren naar zinvol werk in het land waar ze nu wonen en die in onze maatschappij willen meedoen”, zegt Els Kuijs, regiomanager personenvervoer van Consolid. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen en zoeken altijd naar geschikte chauffeurs voor onze opdrachtgevers. Connexxion heeft de kandidaten gesproken en was zeer enthousiast over de groep en wil deze kandidaten graag deze kans bieden.”

Niet opgeven
Els Kuijs kwam samen met Theo Duivesteijn van Connexxion op het idee om statushouders op te gaan leiden tot buschauffeur, maar stuitte destijds op een praktisch probleem. Bij het CBR kon je tot 2018 je theorie-examen alleen maar in het Nederlands doen, statushouders beheersen de taal nog niet voldoende omdat tot een goed einde te brengen. Nu mag bij het examen ook een tolk aanwezig zijn. Dat was het moment voor Connexxion en Consolid om samen met de gemeente Arnhem in korte tijd vijftig enthousiaste statushouders te interesseren voor dit initiatief.

90 procent geslaagd
Na een intake en twee psychologische testen bleven er negen kandidaten over. De kandidaten volgen inmiddels twee weken Nederlandse les. Daarna gaan ze het theoretische gedeelte van het rijbewijs halen en rijlessen volgen. Consolid heeft alle lesmaterialen naar het Arabisch laten vertalen zodat de deelnemers het theoretische gedeelte van de opleiding
in hun eigen taal kunnen volgen. Bij het examen,dat wel in het Nederlands is, worden de kandidaten bijgestaan door een tolk die indien nodig een en ander voor ze kan vertalen.

Op de bus
De verwachting is dat de statushouders in dertig rijlessen klaar zijn voor hun rijexamen, rijbewijs D. Daarna kunnen ze op een bus rijden. “De verwachting is dat de eerste chauffeurs die dit traject doorlopen medio september op onze bussen rijden”, zegt Theo Duivesteijn, regiomanager van Connexxion.

Cultuurles voor Nederlanders
Niet alleendestatushouders gaan weer de schoolbankjes in, ook de teamleiders van Connexxion en de intercedenten van Consolid leren bij in deze pilot. Iedereen krijgt cultuurles om de Syrische cultuur beter te begrijpen. Wederzijds respect en begrip krijg je alleen maar als je je in elkaar verdiept. Connexxion en Consolid vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij hun medewerkers, deze groep vormt daarop geen uitzondering. “We moeten alleen even watextra’s ervoor doen en dat doet iedereen graag”, zegt Kuijs.

“Ik heb deze kans met twee handen aangegrepen”, vertelt een van de aanstaande buschauffeurs. “Dit is inburgeren ‘onthejob’,dat kan niet beter. Is natuurlijk ook spannend, maar dat is helemaal niet erg. In Syrië is een baan als buschauffeur bijna hetzelfde als een baan als advocaat. Ik weet dat het hier anders is hoor, maar ik ben straks echt trots als ik rondrijd op de bus in Arnhem.”

Bron: Consolid persbericht, 7 juni 2018
www.consolid.nl

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.