"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Kan iedereen die wil werken ook echt aan de slag?

In Nederland denken veel mensen dat bijstandsgerechtigden best kunnen werken, als ze maar wat meer hun best doen. Volgens cijfers van het CBS kan ongeveer 30% van de mensen met een bijstandsuitkering niet werken door gezondheidsproblemen. Maar betekent dit dat de andere 70% zomaar aan het werk kan? In de praktijk ligt dit vaak moeilijker, schrijft Joop de Boer.

Veel mensen in de bijstand hebben te maken met allerlei problemen die werken lastig maken. Dit kan komen door een gebrek aan opleiding, lange tijd zonder werk te zijn geweest, of door zorgtaken thuis. Voor deze mensen is werken niet zomaar een keuze. Ze hebben hulp en begeleiding nodig om een passende en blijvende baan te vinden. Hier kunnen uitzendbureaus veel betekenen, hoewel zij ook vaak met vooroordelen te maken hebben.

Veel mensen denken dat uitzendbureaus vooral op geld uit zijn en werkzoekenden als ‘nummer’ zien. Dit is onterecht. Veel grote uitzendbureaus in Nederland zijn aangesloten bij de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Voor deze uitzendbureaus gaat bemiddelen verder dan alleen werk regelen. Zij geven persoonlijke begeleiding en zoeken naar echte kansen op de arbeidsmarkt, ook als dat veel moeite kost.

ABU-leden helpen dagelijks mensen die lang in de bijstand zitten. Zij weten wat er speelt op de arbeidsmarkt en kennen de uitdagingen. Het gaat bij hen niet alleen om werk vinden, maar ook om mensen te helpen met het opbouwen van een werkritme, het ontwikkelen van vaardigheden en het zoeken naar werk dat bij hun situatie past. Dit vraagt om tijd en aandacht.

Veel uitzendbureaus investeren daarom in opleiding en training voor mensen die dat nodig hebben. Zij doen dit vaak zonder garantie dat iemand meteen een passende baan vindt. Hiermee willen ze de kloof verkleinen voor mensen die door een gebrek aan opleiding of werkervaring moeilijk aan een baan komen. Deze hulp kost tijd en energie, en vaak werken de uitzendbureaus samen met gemeenten en sociale organisaties. Dit is niet alleen een financiële investering, maar vooral een investering in mensen.

Daarnaast proberen uitzendbureaus ook werkgevers te overtuigen om mensen met een ‘lastig’ CV of zonder recente werkervaring een kans te geven. Dit vraagt goede communicatie en overtuigingskracht om werkgevers te laten zien dat een divers personeelsbestand waardevol is.

Dankzij de begeleiding en het netwerk van ABU-leden kunnen bijstandsgerechtigden makkelijker de stap maken naar werk. Voor velen is dit een belangrijke eerste stap richting een betaalde baan. Voor de een is dit tijdelijk werk, voor de ander een opstap naar een vaste baan. Maar wat de uitkomst ook is, het biedt perspectief.

Kortom, de vraag of 70% van de bijstandsgerechtigden kan werken is niet zomaar te beantwoorden. Door de inzet van ABU-leden wordt “werken naar vermogen” een steeds haalbaarder doel.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen.

2 reacties op dit bericht

  1. Het ABU uitzendbureau dat mij belt, en serieus met mij in gesprek wilt voor een baan terwijl ik al sinds 2012 in de bijstand zit, en volgens de gemeente al niet te bemiddelen zou zijn vanwege mijn voorkomen, en beperkingen krijgt een groot cadeau. Een 3e branch vereniging zou de beste oplossing zijn waar kwetsbare groepen bemiddeld gaan worden en niet uitgesloten of genegeerd tijdens meet and geëtst.

    • Beste Alex,

      Vervelend dat u dit zo ervaart. Mocht u woonachtig zijn in de omgeving Wageningen, dan staat het u vrij contact met ons op te nemen om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Een mail naar gerrit@berza.nl met uw telefoonnummer is genoeg, dan bellen wij u terug.

      Groet, Gerrit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *