"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘Samen voor ons eigen’

De brief van minister van Gennip over de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur doen denken aan Jacobse en van Es met hun ‘samen voor ons eigen’ mentaliteit. Dat stelt Jurriën Koops, directeur van de ABU in zijn column.

De ouderen onder ons kennen ze nog wel. De Haagse vrije jongens Jacobse en van Es. Scheurend over het Binnenhof. ‘Samen voor ons eigen’ was hun lijfspreuk. Voorziene geesten uit de tachtiger jaren.

Ik moest aan hen denken toen deze week de langverwachte brief verscheen van onder andere minister van Gennip, over de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur. De brief schetst de doelen en opzet ervan. Sleutelwoorden zijn ‘samen, werkzoekende centraal en één loket’. De brief bevat stevige ambities en er worden goede stappen gezet om de arbeidsmarktdienstverlening structureel te verbeteren door de sterk versnipperde infrastructuur te hervormen.

ABU is een groot voorstander van de beoogde netwerksamenwerking en daarbij verdient de uitzendbranche een serieuze plek aan tafel. Vooral daar waar het echte werk verricht moet worden, namelijk in de regionale werkcentra en de regionale beraden. Lokaal en dicht bij mensen én ondernemers. Met jaarlijks 1 miljoen bemiddelingen naar werk is dat natuurlijk een no-brainer. Met voor veel mensen een duurzame vervolgstap: driekwart van degenen die doorstromen naar een baan bij de opdrachtgever werkt daar na zes maanden nog.

Werken aan een inclusieve arbeidsmarkt vraagt inclusief denken én handelen van alle betrokken publieke én private partijen, waarbij ook belangrijke uitvoerders als opleiders, reïntegratiebedrijven en sociale ontwikkelbedrijven – onze partners in SamenWerkenVoorWerk – onmisbaar zijn.

Goed om te lezen dat de samenstellers het belang van samenwerking met private uitvoerders als de uitzendbranche nadrukkelijk benoemen. ‘Veel mensen zetten via deze organisaties hun eerste stap op de arbeidsmarkt’, schrijft de minister. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar onderstrepen. Wij doen graag mee uit volle overtuiging en hopen dat de liefde wederzijds is. Alleen dan maken we samen kleine dingen groot.

De kracht van samen is namelijk goed voor alle betrokkenen. Voor het UWV en de gemeenten, voor sociale partners en voor het onderwijsveld. En niet in het minst voor de werkzoekenden en de werkenden zelf: het zorgt voor betere arbeidsmarktuitkomsten. Laat er tenslotte geen misverstand over bestaan: het is óók goed voor de uitzendbranche.

‘Samen voor ons eigen’, was zo gek nog niet. Mijn jeugdhelden hebben altijd gelijk.

Lees ook:

Drs. Jurriën Koops is Algemeen Directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *