"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Dalende trend in loonafspraken zet in april 2024 door

De loonafspraken in april 2024 kwamen uit op gemiddeld 4,8 procent. Daarmee wordt de daling verder doorgezet. Dit meldt de AWVN.

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende trend in nieuwe loonafspraken die sinds de zomer van 2023 is ingezet. De gemiddelde loonafspraak in 2024 is nu 5,6 procent. Het jaargemiddelde daalt, maar is nog steeds veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar cao-maandbericht over april.

In de afgelopen maand werden 35 cao-akkoorden afgesloten voor 170.000 werknemers. Het aantal afgesloten cao’s is normaal voor een aprilmaand.

Onzekere economische

De sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de onzekere economische vooruitzichten. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. Echter maakt vooral de achterblijvende groei van de arbeidsproductiviteit volgens AWVN duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner is geworden.

Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende 12 maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten. De periodieke cao-cijfers van het CBS kijken terug op de realisatie van de gemaakte cao-afspraken.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *