"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendbureau niet verantwoordelijk voor inschrijving arbeidsmigrant in gemeente

Arbeidsmigranten schrijven zich nauwelijks in bij de gemeentelijke basisregistratie. Het plan om de informatieplicht aan migranten als eis op te nemen in het nieuwe toelatingsstelsel voor uitzendbureaus, is van de baan.

Het was een van de adviezen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten: laat de naleving van de informatieplicht via het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus lopen. Maar minister Van Gennip (SZW) is van dat advies afgeweken, zo liet ze weten in een kamerbrief van 7 maart.

Het zou te makkelijk een “papieren tijger” worden. Bovendien wil de minister voorkomen dat er te veel eisen onder het toelatingsstelsel worden gehangen. Dat zou het draagvlak voor het nieuwe stelsel beperken. De minister werkt nu andere mogelijkheden uit om ervoor te zorgen dat de registratie van arbeidsmigranten verbetert.

Belangrijk aandeel voor uitzendsector

Wie korter dan vier maanden in Nederland werkt, kan zich laten inschrijven met het buitenlandse adres in de Registratie niet-ingezetenen (RNI). Als een arbeidsmigrant langer in Nederland woont, moet deze zich inschrijven in de basisregistratie van de gemeente. Maar dat gebeurt lang niet altijd, waardoor de groep onzichtbaar blijft.

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten stelde in zijn rapport in 2020 dat de uitzendsector een belangrijk aandeel hierin heeft. Het adviseerde een informatieplicht voor werkgevers (al dan niet beperkt tot de uitzendsector). De werkgever zou in ieder geval actief relevante en juiste informatie moeten geven aan de bij hen werkzame arbeidsmigranten om te stimuleren dat zij zich a) correct inschrijven als ingezetene of niet-ingezetene en b) hun adresgegevens up-to-date houden. Uiteindelijk blijft de arbeidsmigrant volgens de Wet BRP zelf verantwoordelijk voor correcte inschrijving.

Informis …?

“Onze branche is een van de meest geauditeerde sectoren van Nederland”, zegt René van Beek, algemeen directeur van JS Groep. Volgens hem is zo’n extra plicht helemaal niet nodig. JS Groep is een detacheerder en zzp-bemiddelaar in de bouw en installatietechniek. Een kwart van de werkers is arbeidsmigrant.

Van Beek wijst op Informis, een apart locatieregister waarin de uitzendbranche de huisvestingslocaties bijhouden waarin uitzenders hun arbeidsmigranten onderbrengen. Dit online registratieplatform is een verplicht onderdeel van het SNF-huisvestingskeurmerk. “Uitbreiding van dat systeem met welke EU-medewerker in welke locatie is gehuisvest, zou de sector geen extra regels opleggen. Wij zijn toch al verplicht te registreren en het kan helpen bij de beoogde transparantie”, zegt Van Beek. “Uiteraard moet er dan gekeken worden naar AVG-richtlijnen.”

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *