"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederlanders wisselen vaker van baan, maar blijven langer bij hun baas

In 2023 vonden 1,1 miljoen Nederlanders een nieuwe baan. Daarmee ligt het behoud van medewerkers voor het eerst in lange tijd onder 80%. Desondanks blijven Nederlanders langer bij hun werkgevers dan andere Europese werknemers, blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group.

In 2015 vond 13% van de Nederlanders een nieuwe werkgever. Nu is dat voor het eerst in jaren opgelopen tot 20%. In vergelijking met 2022 vonden zo’n 28.000 meer Nederlanders een nieuwe werkgever ten opzichte van afgelopen jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group.

Het aantal mensen dat bij dezelfde werkgever een nieuwe baan vindt, kent een kleine groei. Maar, zo merkt de Intelligence Group op, de tendens is hier minder duidelijk. “Dit percentage schommelt al sinds 2014 tussen de 10 en 12%, en is dus ongeveer de helft van het aantal mensen dat extern een andere werkkring vindt”, schrijven zij. De meeste HR-strategieën zijn vooral gericht op externe mobiliteit, concludeert het onderzoek.

Europees ondergemiddeld

Vergeleken met de rest van Europa werken Nederlanders langer bij dezelfde werkgever. Met name bij senior medewerkers is dat duidelijk te zien: die blijven in Nederland zo’n 8,5 jaar lang loyaal, terwijl dat in heel Europa gemiddeld nog geen 7 jaar is. Junior functies wisselen wel sneller dan het Europese gemiddelde. Medior medewerkers zijn daarentegen wel meer honkvast dan andere Europeanen.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *