"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Lokale Vacaturesite VDAB leidt Belgische arbeidsmarkt in 2023

De Vlaamse vacaturesite van de overheid, de VDAB, is veruit het populairst onder Vlaamse werkzoekenden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group.

De meeste Europeanen zoeken via Indeed en LinkedIn naar een nieuwe baan. Maar uit een recente studie van de Intelligence Group blijkt dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) de koploper is op de Belgische arbeidsmarkt, waarmee het lokale platform Indeed en LinkedIn achter zich laat. De helft van de Belgische arbeidsmarkt gebruikte de vacaturebank van de VDAB in de periode 2022-2023 bij het zoeken van een nieuwe baan. De VDAB is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt en als taak heeft om de werkgelegenheid in Vlaanderen te verhogen.

Daarmee staat VDAB aan top voor het totaal van België. Na VDAB volgen Indeed op de tweede plaats (19%) en Jobat op de derde plaats (16%). Volgens Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, zijn Belgen meer geïnteresseerd in lokale vacaturesites dan de gemiddelde Europeaan. “Recruiters gebruiken LinkedIn en Indeed om een breder Belgisch publiek te bereiken. Hoewel LinkedIn en Indeed nuttig zijn vanwege hun brede bereik, werkt het focussen op de kracht van lokale kampioenen voor lokale werving. In de komende jaren, als wereldwijde werving steeds meer nodig wordt, zullen we meer bedrijven zien die platforms zoals Indeed en LinkedIn gebruiken. Lokale vacaturesites zullen meer marktaandeel verliezen aan deze wereldwijde reuzen.”

Dat de ontwikkeling die Waasdorp voorspelt al gaande is, blijkt ook uit de ranglijsten. Zo steeg LinkedIn van de vijfde naar de vierde plek. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar LinkedIn steeds populairder wordt onder werkzoekenden.

Indeed aan kop in Nederland

In Nederland wordt nog steeds 50% van de sollicitaties gedaan via generieke of niche vacaturesites. In 2023 werden Indeed (60%) en LinkedIn (59%) beschouwd als de favoriete jobboards, gevolgd door Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Daarmee blijft Indeed aan kop staan, nadat het in 2021 ook al op de eerste plaats stond. Daarnaast zijn veel vacaturesites zich meer gaan richten op bepaalde niches, zoals Meesterbaan. Ook TikTok, Facebook, Instagram en Google zijn belangrijke oriëntatiekanalen in Nederland.

De Nederlandse variant van de VDAB, Werk.nl, heeft in 2023 ingeleverd aan populariteit. “In tegenstelling tot de landen om ons heen, heeft het door de overheid gesubsidieerde Werk.nl in Nederland nauwelijks een rol van betekenis in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod,” vertelde Geert-Jan Waasdorp tegenover Werf&. “Recruiters en werkgevers zijn er ontevreden over en werkzoekenden komen er alleen omdat het moet in verband met de uitkering.”

 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.