"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederland zit nu in top 10 van meest complexe payroll-landen

Nederland staat dit jaar op de achtste plek van de Global Payroll Complexity Index, een ranglijst van landen met de meest complexe payrollverwerking. 

De complexiteitscore voor Nederland is ten opzichte van 2021 met 2% gestegen. Toen stond Nederland nog op plek 16. De stijging komt volgens HR Tech bedrijf Alight Solutions, die de lijst opgesteld heeft, mede door strengere eisen met betrekking tot rapportering aan de overheid, wijzigingen in ouderschapsverlof en minimumloon en het vermelden van beeïndigingsredenen van personeelscontracten.

De 10 landen met de meest complexe payrollverwerking zijn:

Het tweejaarlijkse rapport rangschikt een top 40, van de bijna 200 landen waar Alight payroll verwerkt, op basis van cruciale payrollvereisten waaronder belastingregels, verplichte inhoudingen, sociale zekerheidsbijdragen en rapportagevereisten.

Toename complexiteit van payroll
De resultaten laten zien dat de complexiteit van de payrollverwerking in de top 10 landen 29 procent hoger is dan in de overige 30 landen in de index. Drie factoren hebben hier een grote invloed op gehad: verplichte inhoudingen, berekeningen voor sociale zekerheid en soorten verplichte overheidsrapportages. Daarnaast laat het onderzoek een toename in complexiteit bij overheden zien, die nieuwe payrollvereisten hebben geïmplementeerd om de rechten en het welzijn van werknemers te ondersteunen.

“Elk land heeft unieke en complexe structuren, regels en vereisten. Bedrijven die de inzichten en kennis hebben die nodig zijn om in te spelen op de steeds veranderende payrollomgeving, kunnen beter meebewegen met trends en beter geïnformeerde beslissingen nemen die helpen hun kosten te optimaliseren”, zegt Cesar Jelvez, Chief Professional Services en Global Payroll Officer bij Alight. “Organisaties die niet flexibel genoeg zijn om een effectief payrollproces te leveren, lopen het risico op reputatieschade, het niet naleven van regelgeving en het nalaten van het welzijn van werknemers.”

Ontdek de ranglijst van de top 40 landen, op basis van payrollcomplexiteit, en verken de nieuwste wereldwijde payrolltrends hier.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.