"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loonafspraken opnieuw boven inflatie, AWVN bezorgd

Met een gemiddelde van 7,5 procent kwamen de loonafspraken in april opnieuw uit boven het niveau van de inflatie. AWVN bezorgd over verharding onderhandelingsklimaat.

De loonafspraken in april kwamen met 7,5 procent in april opnieuw uit boven het inflatieniveau. Daarmee is april de 15e maand van een opwaartse trend in loonafspraken. Dat meldt AWVN, arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, in haar cao-maandbericht over april.

Het aantal nieuwe cao’s lag daarentegen de afgelopen maand met 23 lager dan in voorgaande jaren in april. AWVN uit bezorgdheid over de toenemende verharding van het onderhandelingsklimaat.

Aantal akkoorden afgenomen
Afgelopen maand waren er maar 23 nieuwe cao’s, wat lager is dan het gemiddelde aantal nieuwe cao’s in april van voorgaande jaren. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat er in 2022 meer cao’s zijn afgesloten dan gebruikelijk. Anderzijds constateert AWVN dat de toon in de cao-onderhandelingen harder is geworden. Hierdoor duren cao-onderhandelingen momenteel langer dan normaal.

Zorgen om onderhandelingsklimaat
AWVN is bezorgd over de verharding van het onderhandelingsklimaat. De werkgeversvereniging stelt vast dat vakbonden sneller overgaan tot acties en stakingen of dreigingen daartoe, terwijl dit het uiterste middel is in een onderhandelingsproces. Ook valt op dat vakbonden extreem hoge loonwensen blijven uitspreken ongeacht de lagere inflatiecijfers en ongeacht de bedrijfseconomische situatie van de betreffende onderneming of sector.

Analyse grafiek
De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken is in april verder voortgezet. Het onderliggende patroon blijft normaal: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken. De huidige sterke stijging van de loonafspraken, die zoals altijd volgt op economische groei, wordt versterkt door krapte op bepaalde delen van de arbeidsmarkt en de vraag naar herstel van koopkracht.

Een dempend effect op de hoogte van de loonafspraken komt voort uit vaak sterk opgelopen bedrijfskosten (onder meer energie- en andere grondstofprijzen) en onzekere (bedrijfs)economische vooruitzichten.

Bron: AWVN, 16 mei 2023

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.