"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad, Manpower duiken in het rood – een analyse van de kwartaalcijfers

Na Manpower heeft ook Randstad haar kwartaalcijfers gepubliceerd. De omzet daalde bij alle twee de uitzendgiganten, waarbij de cijfers van Randstad in Nederland opvallend slechter zijn dan het branchegemiddeld.

Wereldwijd rapporteert Randstad een omzetdaling van 4 procent, gemeten ten opzichte van een jaar eerder (eerste kwartaal 2022 – eerste kwartaal 2023). Dat is dus de eerste krimp sinds de coronarecessie. Over heel 2022 was de omzetgroei nog 8 procent. Randstad verwacht zelf dat de dalende omzettrend in het tweede kwartaal doorzet.

De brutomarge ging wel omhoog, naar 21,0%. De winstmarge (EBITDA margin) daalde licht naar 4,1% van de omzet.

De cijfers voor Nederland zijn voor Randstad een stuk scherper. Een daling van -11% ten opzichte van een jaar eerder (dat is gecorrigeerd voor werkbare dagen en los van overnames e.d.). Die daling is steviger dan de brede ABU marktmonitor laat zien (de Q1-cijfers van de VvDN komen pas medio mei).

Niet alleen de uitzendtak van Randstad Nederland (‘Staffing en Inhouse services’) schrijft met een omzetkrimp van -10% rode cijfers, dat geldt nog sterker voor het Professional segment (vooral detacheren): maar liefst -13% (in Q4 2022 nog +21%). Recruitment voor vaste contracten groeide nog wel een beetje: +1% (Q4: +30%).

In Q1 2022 deed Randstad NL nog een omzetgroei van +13% t.o.v. een jaar eerder, daarna verdween die groei – met de corona-/GGD-projecten) in de volgende kwartalen. De winstgevendheid in NL stond heel licht onder druk: de EBITDA-marge zakte van 6,5% in Q1 2022 naar 6,4% in Q1 2023.

Voor het hele jaar 2022 was de Randstad NL omzetgroei +4%, terwijl de ABU Marktmonitor over 2022 een omzetgroei van 2,7% liet zien. De pijn van Randstad zit dus ook vooral in het afgelopen kwartaal. Randstad overigens verwacht zelf dat de dalende omzettrend in het tweede kwartaal doorzet.

Manpower

Vorige week kwam de ManpowerGroup met haar cijfers.

Ook die lieten wereldwijd een dalende omzet zien: – 2% ten opzichte van Q1-2022. Ook hier zit de pijn in de laatste twee kwartalen. Over heel 2022 groeide de omzet nog met 3 procent.

Op totaal mondiaal niveau ging de brutomarge in Q1 omhoog naar 18,2% (van 17,4% een jaar eerder) en de winstmarge (EBITDA) daalde naar 2,8% (van 3,1% een jaar eerder).

De omzet in Nederland daalde voor de ManpowerGroup in het afgelopen kwartaal met 6% (iets minder slecht dan de ABU Marktmonitor) en in het laatste kwartaal van 2022 met 5%.

Over heel Noord-Europa verwacht Manpower een verdere daling van de omzet van 3 tot 7%. Dus slechter dan in het eerste kwartaal.

Trend

Omzetontwikkelingen in de flexbranche. Bron: Dzjeng Analytix.

Het bovenstaande omzetoverzicht van flex- & arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse laat zien hoe scherp de knip naar beneden in de cijfers van Randstad en Manpower is.

De twee grote uitzenders zijn de eerste die met hun cijfers uit het eerste kwartaal komen. Begin mei volgen onder andere cijfers van Adecco en Brunel. De VvDN rapporteert de Q1-cijfers van haar leden medio mei, rond diezelfde tijd komt het CBS met de omzetontwikkeling van de totale Nederlandse flexbranche.

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.