"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Salaris niet belangrijkste motivatie voor vrouwen in IT-sector

Vrouwen in de IT-sector vinden een goede werksfeer belangrijker dan een hoog salaris. Ook bij een overstap vanuit een andere sector is meer geld verdienen niet hun belangrijkste drijfveer. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturebank No Fluff Jobs onder 303 vrouwen in de IT-branche.

Lees het volledige onderzoeksrapport: Vrouwen in de IT 2023. Wat doen ze, hoeveel verdienen ze en hebben ze de glazen plafond doorbroken?

Vacaturebank No Fluff Jobs deed een onderzoek onder vrouwen in de IT-branche naar wat zij belangrijke arbeidsvoorwaarden vinden. Hoewel IT-banen vaak goed betaald worden, blijkt dat zij vooral worden aangetrokken tot een goede werksfeer en dat zij deze factor belangrijker vinden dan een hoog salaris. Bovendien blijkt dat veel vrouwen in de IT hun carrière zijn begonnen na een overstap vanuit een andere sector.

Carrièreswitch
Een groot deel van de vrouwelijke respondenten (42,1%) komt de IT-sector binnen door een carrièreswitch. Van deze groep zegt een derde dat een hoog salaris hun belangrijkste motivatie was. Andere motivaties waren onder meer dat vrouwen de IT-sector en gerelateerde ontwikkelingen interessant vinden (47%), voldoende mogelijkheden hebben voor persoonlijke ontwikkeling (44%) en de mogelijkheid hebben om op afstand te werken (45%).

Salaris niet meest belangrijk
Hoewel IT-banen vaak goed betaald worden, is een hoog salaris niet de belangrijkste factor voor vrouwelijke IT-professionals in Nederland. Zo geeft 28% aan dat het de belangrijkste reden is om voor een organisatie te werken, terwijl dit percentage in andere landen rond de 65% ligt. Op nummer één staat een goede sfeer op het werk (73%), gevolgd door de mogelijkheid om op afstand te werken.

Flexibele werktijden
Op het gebied van arbeidsvoorwaarden vinden vrouwen vooral de mogelijkheid om hun eigen tijd te beheren belangrijk. Hierbij gaf 72% van de respondenten aan flexibele werktijden op prijs te stellen. Andere hoog gerangschikte voorwaarden zijn onder meer de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek (59%), een opleidingsbudget (58%) en door de werkgever verstrekte apparaten zoals een zakelijke telefoon of laptop.

Nog geen salaristransparantie
Ook benadrukt het onderzoek de behoefte aan meer transparantie en eerlijke beloning. Hierbij gaf 16,5% van de vrouwen aan dat zij minder betaald krijgen dan mannen met dezelfde competenties en functie; een kleine 5% van de vrouwen verdient meer. Bovendien heeft 55,3% geen idee hoeveel anderen in dezelfde organisatie betaald krijgen. 26% van de IT-vrouwen kreeg het afgelopen jaar een promotie en 71,8% meldde een salarisverhoging.

Talentkloof verkleinen
Senior marketing specialist bij No Fluff Jobs, Chetan Fatingan, gelooft dat een oplossing om de kloof in talent in de IT-sector te verminderen is om de sector toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor vrouwen. “Nederland heeft een tekort aan IT-specialisten en tegelijkertijd is minder dan een vijfde van de IT’ers vrouw. IT-talent dat er is, heeft voldoende keuze in banen. Zorg dus voor salaristransparantie, flexibele werktijden en een gezonde, open werksfeer.”

Bron: No Fluff Jobs, 27 maart 2023

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.