"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Arbeidsmarktcijfers: detacheringsbureaus en zzp’ers floreren op krappe arbeidsmarkt

Het waren drie bijzondere jaren! Van 2020 tot en met 2022 zorgde corona voor enorme turbulentie in de flexbranche en voor storm, zelfs revolutie op de arbeidsmarkt. Dat kunnen we concluderen uit deze ‘woeste’ grafiek, die mutaties van vaste contracten, zzp’ers, ABU- en VvDN-uren weergeeft.

De grafiek toegelicht in woorden

  • Er vonden vanwege de lockdowns veel baanwisselingen plaats. Veel mensen moesten van beroep en soms ook van branche wisselen;
  • Maar de werkgelegenheid voor mensen met een vast contract bleef gewoon groeien, elk kwartaal gemiddeld met +2,1%;
  • De werkloosheid steeg van 4,1% (krap) in januari 2020 naar 5,5% in augustus 2020 (net niet meer krap), maar begon toen alweer te dalen, kwam in april 2022 uit op 3,2% en lag in januari 2023 op 3,6% (zeer krap);
  • De uitzendbureaus in de ABU Marktmonitor kregen in 2020 een enorme dreun (-23,5% uren in Q2) en beleefden vervolgens een explosieve groei (+34,6% uren in 2021 Q2) waarna die groei samen met de corona-/GGD-projecten weer verdween, met in de 2e helft van 2022 een urenkrimp van -8% en afgelopen januari 2023 zelfs -18,2%; ook de krapte op de arbeidsmarkt speelde daarin een flinke rol;
  • De detacheringsbureaus in de VvDN Kwartaalmonitor kregen ook een klap in 2020, maar met een urenkrimp van ongeveer -9% in Q2 veel minder dan de ABU-bureaus (geraamd m.b.v. de omzetontwikkeling en de tariefstijging). Na nog even een tik vanwege de lockdowns begin 2021, groeide het aantal deta-uren elk kwartaal gemiddeld +9%;
  • Het aantal zzp’ers eigen arbeid groeide in 2020 met +3,6% lekker door, waarna in 2021 het groeitempo omhoog ging: ruim +4% in eerste half jaar en bijna +6% in tweede half jaar. In 2022 ging de turbo erop: ruim +8% in Q1+Q@ en ruim +13,5% in Q3+Q4 – historisch hard;

Kortom: we zien dat detacheringsbureaus en zzp’ers floreren op een krappe arbeidsmarkt. De werkersrevolutie is nu serieus begonnen. Logisch allemaal, de schaarse werk(zoek)ende kan nu kiezen, en zij/hij wil:

  • Vast werk, en anders neemt zij/hij gerust ontslag, en kiest voor een andere baas, of voor
  • Detachering of voor
  • Zelfstandig ondernemerschap

Dit artikel is ook gepubliceerd op ZiPconomy.

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.