SLUIT MENU

Minder beleid, meer actie nodig voor arbeidsmigranten

Er is voortgang in de uitwerking van de adviezen van het Aanjaagteam voor verbetering van de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten, schrijft Peter Loef (ABU) op ABU.nl

Peter Loef
Peter Loef

Hieronder leest u de tekst van zijn blog:

Tijdens veel bijeenkomsten over arbeidsmigratie komen de 50 adviezen van het Aanjaagteam van Emiel Roemer aan de orde. Bijna altijd wordt de opmerking gemaakt dat we nu al tweeënhalf jaar verder zijn en er nog weinig stappen zijn gemaakt.

Is dat zo?

Eén ding weet ik wel en dat is dat er heel hard wordt gewerkt aan de uitwerking van al die adviezen. Hiervoor zijn wetswijzigingen nodig. En die wetten maken, dat kost nu eenmaal tijd.

Jammer is dat zaken die al wel zijn geregeld, niet worden genoemd. In de CAO voor Uitzendkrachten spraken we in 2021 met de bonden een inkomensgarantie van twee maanden na aankomst in Nederland af. Ook mogen internationale medewerkers nadat het werk wegvalt vier weken in de huisvesting blijven. Ook de 100%-controle van alle panden die in het register van SNF (Stichting Normering Flexwonen) staan, is een feit.

Maar we zijn er nog niet. Veel gaat goed en er kunnen zaken beter.

Daarom staan wij met ons plan Van goed naar beter in de actiestand met zaken waarvan wij vinden dat die niet hoeven te wachten op wetgeving. En wij niet alleen. Samen met vakbonden, belangenorganisaties, overheden en uiteraard onze leden maken we werk van zaken die ertoe doen.

Zo scheiden we wonen en werken – een belangrijke aanbeveling van de commissie-Roemer – per 1 april a.s. Willen we onze leden hulp bieden aan arbeidsmigranten die dakloos worden na bijvoorbeeld inspectie van de huisvesting. Maken we werk van meer veiligheid op de bouwplaats (samen met Bouwend Nederland en een aantal grote bedrijven) en ontwikkelen we met de vakbonden een prijs-kwaliteitssysteem voor huisvesting. Ook komt er meer aandacht voor de ontwikkeling van arbeidsmigranten.

Kortom: wachten op wetgeving hoeft niet. We maken minder beleid en ondernemen actie. En laten we elkaar blijven motiveren door óók dat te noemen wat al is gerealiseerd.

Gerelateerd
ABU komt met plan scheiding baan en huisvesting arbeidsmigranten
Onderhandelingsresultaat nieuwe ABU CAO voor Uitzendkrachten 2023
SNF keurmerk huisvesting arbeidsmigranten aangescherpt, inspecteurs checken alle locaties
Uitzendkrachten en huisvesting – hoe zijn de regels?

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.