"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendkrachten pakketsorteercentra PostNL eisen vast contract en hoger loon

Uitzendkrachten pakketsorteercentra PostNL eisen vast contract en hoger loon

Dinsdag verrasten uitzendkrachten van PostNL pakketdepots uit het hele land de onderhandelingsdelegatie van PostNL tijdens de cao-onderhandelingen. De uitzendkrachten uit onder andere Den Bosch, Almere, Ridderkerk en Dordrecht zijn boos omdat ze niet gewaardeerd worden voor het belangrijke werk dat ze doen. De onderhandelingen lopen al een tijdje, maar zo’n anderhalve week geleden kwam PostNL niet verder dan een tragisch laag loonbod. Ook heeft PostNL aangegeven dat ze wel uitzendkrachten in dienst willen nemen, maar niet op de pakketsorteercentra.

Op de pakketsorteercentra werkt PostNL voor 90% met uitzendkrachten. Deze uitzendkrachten werken soms al jaren voor PostNL. Janusz, uitzendkracht voor PostNL: ‘Ze weigeren ons in vaste dienst te nemen. Ze zeggen dat ik hier ben om piek en ziek op te vangen, maar ondertussen werk ik al ruim tien jaar achter elkaar voor PostNL.’ Uit onderzoek van FNV blijkt dat de helft van de mensen al meer dan twee jaar voor PostNL werkt, dertig procent drie jaar of langer. Door middel van draaideurconstructies kunnen mensen steeds terugkomen na een halfjaarlijkse onderbreking.

Marianne Jekkers, FNV Flex: ‘Na het rapport van Borstlap, het SER-advies en de hoofdlijnenbrief van de minister is wel duidelijk dat niemand in Nederland dit zo wil. Structureel werk moet door mensen direct in dienst bij de inlener gedaan worden met een contract voor onbepaalde tijd. Dit geldt dus ook voor de mensen die in de pakketsorteercentra werken bij PostNL.’ PostNL geeft in de onderhandelingen aan dat zij kostte wat kost willen vasthouden aan hun businessmodel, waarbij ze structureel werk laten doen door uitzendkrachten.

Uitzendkrachten bouwen nauwelijks pensioen op en krijgen te maken met intimidatie door de uitzendbureaus. Daarnaast zitten zij veelal in de onderste loonschalen. Door de draaideurconstructie beginnen ze steeds weer onderaan. Een beginnend pakketsorteerder verdient € 10,65, met het voorstel van PostNL komt dat uit op € 11,08. Dat is nog een stuk minder dan het minimumloon per 1 januari 2023. De mensen zijn het zat, zij zetten zich dag en nacht in om de pakketten op tijd bij mensen te krijgen, maar zelf kunnen ze hun rekeningen niet meer betalen.
Michel, uitzendkracht: ‘Met het salaris van PostNL kunnen we niet rondkomen, alles wordt duurder, wij verdienen het minst van Nederland. En dat terwijl PostNL vorig jaar zoveel winst heeft gemaakt. Hier hebben alleen de aandeelhouders van geprofiteerd.’ FNV wil dat PostNL haar verantwoordelijkheid neemt om voor haar medewerkers een leefbaar loon betalen.

Bron: FNV, 25 oktober 2022

Lees ook
PostNL neemt duizenden pakketbezorgers zelf in dienst
FNV houdt alternatieve aandeelhoudersvergadering bij PostNL

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.