SLUIT MENU

‘Kabinet moet zelfstandigen juist koesteren’

Cristel van de Ven, voorzitter VZN
Cristel van de Ven, voorzitter VZN

Het kabinet moet de zelfstandigen juist koesteren, en zzp’ers fiscaal faciliteren om een buffer op te bouwen voor pensioen, bedrijfsrisico’s en opleiding.

Dat schrijft Cristel van de Ven, voorzitter VZN, maandag 22 augustus in haar opiniebijdrage in het FD. Hieronder enkele alinea’s uit haar artikel.

“De afgelopen weken verschenen er in diverse gerenommeerde kranten (waaronder de Volkskrant en het FD) artikelen over zelfstandigen met beweringen die niet door de factchecker heen komen. Zo zouden zelfstandigen aanspraak doen op collectieve voorzieningen waar zij niet aan meebetalen, zou bijna een derde tijdens de coronapandemie door het ijs zijn gezakt en zouden ze ‘netto’ betaald krijgen voor hun diensten.

Dergelijke onjuiste aannames omtrent de zzp’er, de zelfstandige zonder personeel, steken helaas met enige regelmaat de kop op. Wat grote zorgen baart, is dat ook invloedrijke beleidsadviseurs als Hans Borstlap (die aantoonbaar beter weten) en ervaren journalisten dit beweren. Beeldvorming van de zzp’er als opportunist doet geen recht aan het overgrote deel van de zelfstandigen dat weliswaar zonder personeel, maar wel degelijk als ondernemer werkt. Deze groep varieert van stukadoor tot loopbaanadviseur en van managementconsultant tot kapper.”

[….]

Schijnconstructies
“De huidige wet- en regelgeving werkt helaas schijnconstructies in de hand. Het gebrek aan besluitvaardigheid van de regering om de misstanden te bestrijden, draagt bij aan een negatief beeld over de zzp’er. Wat juist nodig is, is daadkracht, ook om de echte zelfstandigen de ruimte te geven om te kunnen ondernemen.

Maar in de discussie over schijnzelfstandigheid neemt de regering werknemerschap als uitgangspunt, met het bijbehorende arbeidsrecht en socialezekerheidsstelsel. Deze wet- en regelgeving is echter al tientallen jaren oud. Het systeem piept en kraakt, als gevolg van een sterk veranderende arbeidsmarkt en de moderne wensen van werkenden.

Met pleisters plakken redt Nederland het al lang niet meer. De arbeidsmarkt schreeuwt om een fundamentele herziening van ons stelsel. Maar de urgentie lijkt nog onvoldoende door te dringen tot de beleidsbepalers.”

Bron: FD, 22 augustus 2022

Lees ook
Maatregelen tegen schijnzelfstandigheid, reacties uit de markt

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.