"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Arbeidsmarkt iets minder krap dan hoogtepunt in voorjaar

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is de laatste tijd stabiel gebleven. Op dit moment ligt het vacatureniveau 40% boven het niveau van voor de pandemie. Een jaar geleden was dit slechts 10%.

Dit blijkt uit de maandelijkse analyse van vacaturesite Indeed.

Druk op kinderopvang
Waar het aantal vacatures in de kinderopvang in het eerste kwartaal van dit jaar nog toenam met ruim tien procentpunt, is dit in de afgelopen maand met ruim zeven procentpunt afgenomen. Wel ligt het niveau in de sector op dit moment 29% boven het vacatureniveau van voor de pandemie. Het dieptepunt was tijdens de zomer vorig jaar, toen lag het vacatureniveau bijna 50% onder het niveau van voor de pandemie. “De druk op de kinderopvang neemt steeds verder toe. Meer kinderen dan ooit gaan op dit moment naar de kinderopvang, terwijl personeel steeds lastiger te vinden is,” zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed. “Vanwege het personeelstekort zijn opvangorganisaties bijvoorbeeld plotseling genoodzaakt contracten op te zeggen.”

Defensie werft volop
De sector met het hoogste aantal openstaande vacatures is op dit moment defensie, waar het niveau 150% boven het niveau van voor de pandemie ligt. Afgelopen maart was dit zelfs bijna 200%. Oude Veldhuis: “Dit is waarschijnlijk een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne. Naar aanleiding van de geopolitieke spanningen is onder andere de discussie aangewakkerd over het personeelstekort waar de Nederlandse defensie mee kampt. Het aantal vacatures laat duidelijk zien dat zij druk bezig zijn met het oplossen hiervan.”

Problemen in de bouw
In de bouwsector ligt het vacatureniveau op dit moment 35% boven dat van voor de pandemie. “Economen van ABN AMRO voorspelden moeilijkheden in de bouw, mede door aanstaand personeelstekort in de sector.” Dit effect ziet Indeed ook duidelijk terug in de cijfers. “Dat het niveau redelijk stabiel is, betekent helaas niet dat het aantal openstaande vacatures afneemt. Dit betekent mogelijk alleen dat een plafond is bereikt”, zegt Oude Veldhuis.

Onderwijs werft tijdens vakantie
De stijging van het aantal openstaande vacatures in het onderwijs zet nog steeds door. Het huidige niveau ligt 53% boven het niveau van voor de coronacrisis. Oude Veldhuis: “Normaal gesproken is in de zomerperiode sprake van een afname van vacatures in het onderwijs. Het lijkt erop dat werkgevers nu al voorsorteren op het nieuwe schooljaar.”

Bron: Indeed, 21 juli 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.