"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Banen in Randstad minder in trek dan banen buiten grote steden

Banen in de Randstad worden minder populair in vergelijking met daarbuiten. Ook de werkgelegenheid groeit buiten de Randstad harder dan binnen de Randstad.

Dat blijkt onder meer uit een analyse van vacaturesite Indeed, op basis van een analyse van het aantal zoekopdrachten naar banen binnen en buiten de Randstad.

In de afgelopen jaar nam het aandeel zoekopdrachten naar banen in de Randstad af met ruim zeven procent (-7,4%). Het aandeel zoekopdrachten naar banen in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is in die periode zelfs afgenomen met meer dan tien procent (-10,2%). In 2019, het jaar voorafgaand aan de pandemie, nam de interesse voor banen in de Randstad nog toe. “Het vacatureniveau in Nederland blijft toenemen, maar klaarblijkelijk stijgt de werkgelegenheid en de interesse in banen in de Randstad relatief minder hard dan daarbuiten”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij Indeed.

“De pandemie blijkt van grote invloed op het zoekgedrag naar banen”, vervolgt Vissers. “Momenteel betogen veel mensen dat een hybride vorm van werken zal blijven bestaan. Mogelijk voelen veel Nederlanders nu niet meer de behoefte om hun werkgever relatief dichtbij huis te zoeken.”

Problemen woningmarkt van grote invloed
De huidige gang van zaken wordt volgens Vissers mede gevoed door de schaarste op de woningmarkt en de hoge huizenprijzen. Vissers: “Voor veel mensen is een koopwoning in de Randstad tegenwoordig onbetaalbaar. Daarnaast is het aanbod van huizen natuurlijk ook nog eens heel laag. Dit zal ongetwijfeld veel Nederlanders stimuleren om ook te kijken naar een woning, en daarmee ook een baan, buiten de Randstad.”

Horeca en toerisme drukken cijfers
Het aandeel zoekopdrachten naar banen buiten de Randstad is in het afgelopen jaar toegenomen met iets meer dan vier procent. “Een lichte stijging, die naar verwachting ook in de komende maanden doorzet”, zegt Vissers.

De werkgelegenheid binnen de Randstad is heel licht afgenomen in vergelijking met de werkgelegenheid buiten de Randstad, met drie procent in totaal. In de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het aandeel in werkgelegenheid met meer dan zeven procent afgenomen. Het feit dat het aandeel werkgelegenheid in de Randstad momenteel minder hard toeneemt dan daarbuiten is onder meer toe te schrijven aan het type sectoren die in dat gebied actiever zijn. “De stijging is waarschijnlijk minder groot omdat bijvoorbeeld de toerisme- en horecasector in de grote steden een groter aandeel hebben dan daarbuiten”, verklaart Vissers.

Bron: Indeed, persbericht 25 februari 2022

Lees ook
Jongeren: ‘Geef ons een hypotheekgarantie, en wij komen voor je werken!’

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.