"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Helpling, prikbord voor schoonmaakhulp, is uitzendbureau

Vandaag heeft het gerechtshof in Amsterdam uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen Helpling. Volgens het Hof is het bedrijf geen digitaal prikbord voor schoonmakers bij particuliere huishoudens, maar gewoon een uitzendbureau.

De uitspraak betekent dat het de cao voor uitzendkrachten moet naleven en ook honderden schoonmakers moet nabetalen.

Handhaven
Vakbond FNV is blij. Vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: “De schoonmakers die via Helpling werken, hebben hiermee recht op pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere werknemersrechten. Maar de politiek moet gaan handhaven.” Volgens Boufangacha handhaaft de Belastingdienst bij dit soort platformbedrijven niet op het betalen van loonbelasting en werknemerspremies, en controleert de Arbeidsinspectie niet op het toepassen van de juiste arbeidsrelatie.

Regeling dienstverlening aan huis
De FNV spande de zaak bijna drie jaar geleden aan samen met Antoinette Verhoef, schoonmaakster bij het bedrijf. Helpling gebruikt de ‘Regeling dienstverlening aan huis’ en ziet zichzelf daarom als een prikbord. Eventuele verplichtingen schuift het door naar de schoonmaker en het huishouden.

Gewoon in dienst
Schoonmaakster Antoinette Verhoef: “Ik ben erg blij met deze uitspraak. Ik kwam niet alleen voor mijzelf op, maar ook voor al mijn collega’s die via Helpling werken. Ik wilde aantonen dat ik gewoon in dienst was bij Helpling. We zijn als schoonmakers bij Helpling geen ondernemers en ook niet in dienst bij de huishoudens waar wij werken.”

De uitspraak betekent dat ook andere schoonmakers bij Helpling een uitzendovereenkomst en naleving van de cao kunnen claimen. Zij hebben recht op ziekengeld, doorbetaalde vakantie, ontslagbescherming en een uitkering bij ontslag (transitievergoeding) en pensioenopbouw. Volgens het Hof mag Helpling geen uurtarief vaststellen waar het ziekengeld en andere toeslagen zijn inbegrepen.

Bron: FNV, 21 september 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.