SLUIT MENU

Vierde actieweek cao Metalektro

Met werkonderbrekingen en een- of tweedaagse stakingen in het oostelijke deel van Noord-Brabant gaan CNV Vakmensen en FNV Metaal de vierde actieweek voor de Metalektro in.

Maandag 8 februari wordt het werk in en rond Boxmeer 24 uur neergelegd bij Marel, SPG Prints en Contiweb. Dinsdag 9 februari is ASML voor de tweede keer aan de beurt.

Staakstraten
In beide gevallen bieden zogenoemde ‘staakstraten’ de kans om virusveilig actie te voeren. Stakers melden zich met hun eigen voertuig op de actielocatie waar vervolgens het stakingsformulier wordt ingenomen. In tegenstelling tot de de gebruikelijke procedure gebeurt het staken zelf thuis of elders.

Tijdvakken
Arjan Huizinga (CNV Vakmensen): “Het werk ondervindt hinder of valt zelfs geheel stil, afhankelijk van de hoeveelheid werknemers of afdelingen die niet op het werk verschijnen. Alleen melden de stakers zich nu individueel en door ons bovendien ingedeeld in tijdvakken. Zodat in alle gevallen groepsvorming wordt vermeden en afstand houden eenvoudig is uit te voeren.”

Solidair
Peter Reniers (FNV Metaal): “Bij onze leden, maar zeker ook bij de niet georganiseerde werknemers bij ASML, staat solidariteit naar collega’s in de sector hoog in het vaandel. Het verbaast hen dan ook dat ASML, als innovatieve onderneming, niet het voortouw neemt richting werkgeverskoepel FME. En daar aandringt om met serieuze voorstellen te komen die aansluiten bij de wens van de vakbonden.”

Doel is een goede cao voor de 160.000 werknemers in circa 1.000 ondernemingen: een loonsverhoging, betere werk-privébalans, een vast contract na een jaar flex, en met het pensioen in zicht eerder kunnen stoppen of minder uren werken.

Bron: CNV Vakmensen/FNV Metaal, 5 februari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.