SLUIT MENU

Hoogeveen staakt voor cao Metalektro

Na eerdere stakingen in Eindhoven en Alblasserdam maakt maandag Hoogeveen zich op voor een werkonderbreking om een goede cao Metalektro af te dwingen.

Volgens CNV Vakmensen en FNV Metaal komen de werkgevers in de Metalektro onvoldoende tegemoet aan hun eisen. Bij Fokker Aerostructures, Trivium Packaging en BCS (Buig Centrale Steenbergen) gaan hun leden daarom op maandag 25 januari in staking voor 24 uur.

Koopkracht
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. De voorgestelde loonsverhoging van 2,25% over twee jaar betekent een vermindering van koopkracht. Petra Bolster, onderhandelaar FNV Metaal: “Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede regelingen om gezond de AOW-leeftijd te halen en geen afspraken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers.”

Vrije dagen en zwaar werk
De vakbond wil dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun vrije dagen, en dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker. De werkgevers willen op hun beurt de zwareberoepenregeling, waarmee werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, slechts voor een beperkte groep laten gelden.

Flexwerk
Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm. Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Bolster: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

Geen gezondheidsrisico’s
Normaal gesproken zijn stakingen grote verzamelingen werknemers bij aanvang werktijd, binnen of buiten de poort van de onderneming waar actie wordt gevoerd voor moderne arbeidsvoorwaarden. Bestuurder Hank Oomkes van CNV Vakmensen: “Dat is uiteraard in coronatijd ongewenst. Ook wij willen geen extra gezondheidsrisico’s.”

Drive-in
Daarom wordt het een bijzondere stakingswijze: een drive-in op de Markt in Hoogeveen. Daar schrijven werknemers zich vanuit de auto in als staker. “Stakende werknemers rijden langs ons en wij pikken de stakingsformulieren op”, zegt Oomkes. In dit uitzonderlijke geval mogen werknemers de staking verder thuis ‘uitzitten’.

Geen overwerk
Een goede cao in de Metalektro is het doel. “Dit is voor alle deelnemers een veilige manier van staken”, vervolgt hij. “ Overigens gebruiken we ook andere veilige manieren van staken. Bij datzelfde Trivium Packaging wordt er sinds vorige week niet meer overgewerkt.

Estafette
Donderdag 21 januari waren er soortgelijke stakingen in Alblasserdam en Eindhoven. In Alblasserdam werd de drive-in ingericht op het parkeerterrein van cultureel centrum Landvast. In Eindhoven was dat bij het Parktheater, voor stakers bij ASML en DAF Trucks. Op donderdag 28 januari volgt Bergen op Zoom, op de parkeerplaats naar Zalencentrum De Raayberg.

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Bron: FNV Metaal en CNV Vakmensen, 22 januari 2021

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.